COP26İklim KriziManşet

[COP26] BM Genel Sekreteri: Taahhütler ümit verici ancak yeterli değil 

0

İskoçya‘nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı‘nda (COP26) Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, zirvede verilen taahhütlerinin ümit verici ancak yeterli olmadığına dikkat çekti.

Şu ana dek yapılan duyuruların yeterli olmaktan uzak olduğunu kaydeden Guterres ayrıca “Ne yapılması gerektiğini biliyoruz” ifadesini kullandı.

‘Hükümetler hızı artırmalı’

BM Genel Sekreteri, Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılması için gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere finansman desteğinin hızlanması gerektiğinin altını çizdi.

Guterres, “Hükümetler hızı artırmalı, uyum ve finansman konusunda dengeli bir şekilde gerekli hırsı göstermelidir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca BM Genel Sekreteri Guterres, hükümetlerin bir yandan fosil yakıtlara yatırım yaparken, bir yandan da karbon salımında kesinti yapmayı vaat etmesinin anlamsız olduğunu söyledi.

“Fosil yakıt endüstrisi hala trilyonlarca sübvansiyon alırken, verilen sözler boş geliyor” diyen BM Genel Sekreteri, “Her ülke, her şehir, her şirket, her finans kurumu radikal, güvenilir ve doğrulanabilir bir şekilde emisyonlarını azaltmalı ve portföylerini şimdiden karbondan arındırmalı” diye de ekledi.

Fakat Guterres, son ana kadar umut olduğunu da belirtti.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.