COP26Manşet

[COP26] Biden’den Glasgow’a gelmeyen Çin ve Rusya’ya eleştiri: Büyük hata!

0
ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping‘in iklim zirvesine katılmamasını “büyük bir hata” olarak değerlendirdi. Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Glasgow‘a gitmemesini eleştirdi.

Salı günü gazetecilere konuşan Biden, “iklim krizinin çok büyük bir sorun olduğunu” ve “Çin’in arkasını dönüp gittiğini” söyledi. Ardından, “Aynı şey Rusya ve Putin için de geçerli” dedi.

Gazetecilerin iklim krizi konusunda diğer ülkelerin rollerini, özellikle de Çin, Rusya ve Suudi Arabistan‘ın tavrını sormaları üzerine  Biden,  “Çin’in dünyada bir dünya lideri olarak anlaşılır şekilde edinmeye çalıştığı rol… Buraya gelmeyerek… Yapmayın! Jinping’in burada olmaması büyük bir hata” ifadelerini kullandı. Rusya için de aynı şeyin geçerli olduğunu belirten Biden, “Rusya Devlet Başkanı bu konuda ağzını açmıyor” diye konuştu. 

İki ülkeden de birer delegasyon Glasgow’da ülkelerini temsil ediyor. Liderlerin geri dönüşünün ardından toplantılar, 14 Kasım’a kadar devam edecek.

Çin, dünyanın en büyük karbondioksit salımı yapan ülkesi, ikinci sırada da ABD geliyor. Rusya ise AB ülkeleri ve Hindistan‘ın ardından beşinci sırada yer alıyor.

Erdoğan da vazgeçmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) önce katılacağını duyurmuş; ardından zirveden hemen önce Roma‘da düzenlenen G20 Zirvesi’nin ardından karar değiştirerek Türkiye’ye dönmüştü. 

Türkiye’ye dönüşünde uçaktaki gazetecilere zirveye neden katılmadığını açıklayan Erdoğan, “Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow’a gitmekten vazgeçtik. Bu sadece kendi güvenliğimizle ilgili değil, ülkemizin itibarıyla da ilgili bir meseleydi” demişti.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.