COP26İklim KriziManşet

[COP26] 130 trilyon dolar varlığa sahip finans kuruluşları net sıfır emisyon için anlaştı

0

Glasgow’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı (COP26) devam ederken dünya önde gelen finans şirketleri, sera gazı emisyonlarını sınırlamak amacıyla bir taahhütte bulundu.

Taahhütte bulunan 45 ülkedeki 450’den fazla banka ve emeklilik fonunun toplam varlığı yaklaşık 130 trilyon dolar. Bu taahhüt, COP26’nın şu ana kadarki en büyük başarılarından biri olarak görülüyor.

100 trilyon dolar finansman

Mark Carney liderliğindeki Glasgow Net Sıfır Mali İttifakı (Gfanz), 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Koalisyon, önümüzdeki otuz yıl içerisinde ekonomilerin net sıfıra geçişine yardımcı olmak için 100 trilyon dolara kadar finansman sağlanabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık Merkez Bankası eski başkanı ve aynı zamanda Gfanz’ın başkanı Carney, “Artık finansal kararlarda iklim değişikliği konusunu uçlardan ön saflarına taşımak için gerekli tesisata sahibiz” açıklamasını yaptı.

Koalisyondaki finans kuruluşlarının açıklanan varlıklarının 63 trilyon doları bankalardan ve 10 trilyon doları emeklilik fonları gibi varlık sahiplerinden ve 57 trilyon doları varlıklardan oluşuyor.

Gfanz’a üye olan finans grupları arasında HSBC, Bank of America ve Santander yer alıyor. Ancak Gfanz tarafından öne sürülen toplam sermaye rakamları, finansal hizmetler sektörünü takip eden bazı iklim kampanyacıları tarafından şüpheyle karşılandı.

Fotoğraf: Mark Carney

İklim kampanyacılarından eleştiri

Financial Times’ın aktardığına göre Bank on Our Future kampanya ağı stratejisti Becky Jarvis, Gfanz’a kaydolan varlık yöneticilerinin şimdiye kadar toplam varlıklarının sadece yüzde 35’ini net sıfır hedeflerine ayarladıklarını söyledi.

Jarvis, “Bu yeşil finans değil, finansörlerin fosil yakıtların genişlemesinde büyük çıkarları olduğu sürece, iklim değişikliğiyle mücadeleye en ufak bir şekilde adanmış değil” eleştirisini getirdi.

Geleceği dair bir taahhüt

Finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker Initiative’in kurucusu ve Gfanz’ın danışma komitesinin bir üyesi olan Mark Campanale, 130 trilyon dolarlık varlığın “bugün net sıfırla uyumlu” olmadığını ancak hedefin “varlıkların gelecekte uyumlu hale getirilmesi” olduğunu söyledi.

Campanale, Fosil yakıt projelerinin genişletilmesine dahil olan hiçbir grubun net sıfıra giden bir yolda olduğunu iddia edemeyeceğini belirtti.

Fosili desteklemeye devam edebilecekler

Stand.earth iklim finans direktörü Richard Brooks ise söz konusu taahhüdün finansal grupların yakın vadede fosil yakıt şirketlerini desteklemeye devam ettiği için eleştirdi.

Books, “Bu duyuru odadaki en büyük fili bir kez daha görmezden geliyor.Yeni açıklamada F kelimelerinden hiç bahsedilmiyor. Finans kuruluşları kömür, petrol ve gaz şirketlerine fon sağlamayı bırakmazsa, 1,5 derece ısınmanın altında kalamayız” dedi.

Finansal İstikrar Kurulu‘na rapor verecek

Carney, finans kuruluşlarını kömür finansmanını aşamalı olarak durdurmaya ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın tüm yeni petrol, gaz ve kömür finansmanının durdurulması gerektiğini belirten raporlarını dikkate almaya çağırdı. Ancak bu anlaşmanın imzacıları için zorunlu değil.

Gfanz çarşamba günü yaptığı açıklamada eski New York belediye başkanı Michael Bloomberg‘in Carney’e eş başkan olarak katılacağını söyledi. Grup, çalışmaları hakkında periyodik olarak G20’nin Finansal İstikrar Kurulu‘na rapor verecek.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun eski başkanı Mary Schapiro ise başkan yardımcısı oldu.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.