COP25İklim KriziManşet

COP25 uzadı: STK’ler Şili’nin taslak metnini, ‘ihanet’ olarak nitelendirdi

0

İspanya’nın Madrid kentinde bugün bitmesi planlanan BM İklim Zirvesi (COP25), Avustralya, Japonya, Brezilya, Şili ve Rusya gibi kirletici ülkelerin karbon kredileri, Paris Anlaşması’nın 6. maddesi gibi konularda direnmesi ve katılımcı ülkelerin taslak metin üzerinde uzlaşamamaları yüzünden uzadı. Halen devam eden görüşmelerin bu gece bitirilmesi planlanıyor.

Özellikle Avustralya ve Brezilya’nın Kyoto Sözleşmesi döneminden kalan kredileri yeni karbon piyasaları rejimine taşımak istemesi görüşmelerin tıkanmasına neden oluyor. Bu sabah açıklanan yeni taslak metinler, sivil toplum kuruluşları tarafından “çok zayıf ve kabul edilemez” bulundu.

Bir basın toplantısını düzenleyen örgütler, söz konusu metinlerin dünyadaki bütün insanlara karşı yapılan ihanet olduğunu belirtti.

Görüşmelerin son saatlerine gelindiğini belirten Greenpeace International’dan Jennifer Morgan, “Burada gördüğümüz şey ortaya çıkan metinlerin tamamen kabul edilemez olmasıdır. Bu, aynı zamanda, dünyanın dört bir yanındaki iklim krizinin etkilerinden mustarip insanlara ve onların harekete geçmek üzere çağrılarına ihanet anlamına gelir” dedi.

Şili başkanlığının tek bir işi olduğunu ve bunun da Paris Anlaşması’nın bütünlüğünü korumak ve onun sinizm ve açgözlülük yüzünden parçalanmasına izin vermemek olduğuna dikkat çeken Morgan şöyle konuştu:

“ Ve şimdi başarısız oluyor. Şili başkanlığının Paris metnine yaklaşımı, halkı değil, kirleticileri dinlediğini gösteriyor. Şili’nin kendi halkının sesini duymalıdır. Japonya ve Brezilya’nın bekleyip izlemesini, ABD ve gezegeni yok eden iki üç ülkenin kirleticileri insanlardan daha çok önemseyen karbon ticareti konusunda anlaşmaya varmasını engellemek için burada hepimiz ayağa kalkmalıyız.”

Şili başkanlığının hazırladığı taslak metnin, izlediği toplantılar arasında, son 10 yılda gördüğü en kötü ve hayal kırıklığı yaratan metin olduğunu belirten Power Shift Africa’dan Mohamed Adow ise şunları söyledi:

“Hem de bilim insanlarının emisyonlar artmaya devam ederse iklim değişikliğinin yıkıcı sonuçları konusunda bizi uyardığı bir zamanda çıkıyor bu metin. Gençlerin, okuldaki çocukların milyonların sokaklara döküldüğü,  iklim eylemi çağrısı yaptığı bir zamanda, buradan çıkacak Şili başkanlığının hazırladığı taslak metin, dünyanın her tarafındaki insanlara ihanet anlamına gelecektir.”

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.