COP15Dünyaİklim KriziManşet

[COP15] Jurassic Park’ın James Cromwell’inden dinozorlu protesto: İnsan asteroidini durdurun

0
Kaynak: Avaaz

ABD‘li aktör James Cromwell, doğa kriziyle ilgili eylemsizliği protesto etmek üzere Jurassic Park‘taki eski rolünü hatırlatan bir eyleme imza attı. Cromwell, dünya liderlerinin kafalarının dünyaya uçan kaya parçaları gibi yerleştirildiği bir dinozor modelinin önünde, Cop15’teki liderleri “İnsan asteroidini durdurmaya” çağırdı.

Succession’daki Ewan Logan ve Babe’deki çiftçi rolleriyle tanınan 82 yaşındaki aktör, protestoyu biyoçeşitlilik kaybını engellemek ve biyoçeşitliliği eski haline döndürmek için için gelecek on yılın hedeflerini oluşturmak üzere 10 binden fazla insanın bir araya geldiği  Montreal‘deki COP15 kongre merkezinin yakınında düzenledi.

Guardian‘ın aktardığına göre; Cromwell, şu ifadeleri kullandı:

“Tüm COP geçmişinde hiçbir şey başaramadık, kesinlikle hiçbir şey ve bunu biliyorlar. Sabahları aynada kendilerine nasıl baktıklarını bilmiyorum.”

Konferansın büyüklüğüne ve biyoçeşitlilik kaybı üzerinde çalışan binlerce insana rağmen bu kadar az başarı kaydedilmiş olmasını olağanüstü bulduğunu söyleyen aktör, ABD merkezli sivil toplum kuruluşu ve dünyanın en büyük çevrimiçi aktivizm örgütlenmelerinden olan Avaaz ile işbirliği yaptı. Cromwell COP15’le ilişkili olarak liderleri şöyle eleştirdi:

“[Cop15’te] hiçbir lider görünmüyor, ortaya çıkanların hiçbir planı yok, hiçbir şeyin olmamasını sağlamak dışında.”

Cromwell, liderleri Yerli halklara topraklarını geri vermeye ve onlara uygun haklar ve fon sağlamaya çağırdı.

Oyuncu deneyimli bir çevre aktivisti ve daha önce birkaç kez yaptığı protestolar nedeniyle tutuklanmıştı. En son yaptığı eylemde, yulaf sütünün inek sütünden daha pahalı olduğu gerçeğini protesto etmek için elini Starbucks‘taki kahve tezgahına yapıştırmıştı.

Çarşamba günü (14 Aralık) Cromwell, insanları kafa yapılarını “yeniden yapılandırmaya/şekillendirmeye” teşvik eden 10 dakikalık tutkulu bir konuşma yaptı.

“Bu muhteşem gezegeni yaratan büyük bir ortak akılız ve onu mahvediyoruz” diyen aktör, dünya liderlerinin önceliklerinin onlara para veren bağışçılar tarafından saptırıldığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Avaaz

Cromwell, “Sorumluluğun bizde olduğu ve yapabileceğimiz bir şey olduğu fikrini kalın kabuklarımızdan sıyırmak için kafa yapımızı temelde yeniden yapılandırmamız gerekiyor” dedi.

Cromwell delegelere, Succesion‘da üstlendiği, medya patronu Logan Roy‘un ağabeyi olan, vicdansız, zengin ailesine karşı ahlaki bir duruş sergileyen Ewan Roy karakterinde kendisinin yapmış olduğu gibi bir duruş sergilemelerini talep etti.

Cromwell, senaryoyu değiştirmişti ve rolü alması için karakterin neden değişmesi gerektiğini açıklamak üzere yaratıcı Jesse Armstrong ile masaya oturmuştu. Ayrıca Cromwell, The Green Mile, LA Confidential, Six Feet Under ve ER‘deki rolleriyle tanınıyor.

Kapitalizmi uzun süredir bir “kanser” olarak tanımlayan Cromwell, son konuşmasında sözünü ettiği kanserin artık tüm dünyada hayatın her alanını kapladığını; açgözlü, acımasız ve yıkıcı olduğunu ve işe yaramadığını belirtti.

Protestocular, 15 Aralık Perşembe günü Cop15 biyoçeşitlilik konferansında gösteri yaparken milyarder maskeleri takıyor. Fotoğraf: Ryan Remiorz/AP

Cromwell, milyarderlerin verdikleri zararın sorumluluğunu üstlenmedikleri, vergi ödemedikleri ve başkalarından daha önemli olmadıklarını kabul etmedikleri sürece “COP’ta işleri olmadığını” söyledi. Aktör, milyarderlerin şu anda “gerçekten ilerici hiçbir şeyin olmamasını” sağlamaya katkıda bulunduklarını ifade etti.

Şehrin başka yerlerinde, Amazon‘un kurucusu Jeff Bezos ve Microsoft‘un kurucu ortağı Bill Gates‘in maskelerini takan insanlar, milyarderlerin hayırsever çalışmalarını protesto etmek için toplandı. Protestocuların açtığı pankartlarda şu ifadeler yer alıyordu:

“Gezegeni milyarderlere teslim etmeyin!”

Öte yandan dağcılar da bir binaya 25 metrelik bir pankart astılar:

“Biyoçeşitlilik vs Milyarderler”

Kaynak: Avaaz

Pek çok kişi, Bezos Earth Fund‘ın başkanı ve CEO’su Andrew Steer‘in Cop15’te konuşmasına duyduğu öfkeyi dile getirdi.

EcoNexus ve Küresel Orman Koalisyonu‘ndan Helena Paul, “BM CBD’ye yapılan bu büyük milyarder hayırsever nakit akışı, finansallaşmayı ve doğanın kurumsal olarak ele geçirilmesini sürdürüyor” dedi ve ekledi:

“Biyoçeşitlilik için özel finansmana sahip olamayacağımızı söyleyerek onları durduruyoruz; ki bu hepimiz için. Hesap verebilir bir finansmana ihtiyacımız var.”

BM genel sekreteri António Guterres, COP15’in açılış töreninde delegelere “Milyarderlerin aldatıcı hayallerini unutun – gezegen B yok” demişti.

More in COP15

You may also like

Comments

Comments are closed.