Çöl tozları Türkiye’ye geliyor: Kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, hafta sonu Türkiye'de etkili olacak çöl tozları ve kumların KOAH, bronşit ve astım hastası olan kişileri daha çok etkileyebileceğini aktardı.

Avrupa‘yı etkisi altına alan çöl tozları ve kumlarının, hafta sonu yoğunluğunu azaltarak Türkiye‘ye gelmesi bekleniyor.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, çöl tozları ve kumlarının yoğun olacağı yerlerde yaşayan vatandaşların kapı ve pencerelerini kapatması gerektiğine vurgu yaptı.

Kuzey Afrika üzerinde oluşan alçak basınç sistemiyle havalanan çöl kumları, yüksek basınç alanında olan Avrupa’yı etkisi altına almıştı.

‘Kronik hastalığı bulunanlar daha dikkatli olmalı’

DHA‘nın haberine göre, Prof. Dr. Şenyiğit, çöl tozlarının KOAH hastası, bronşit ve astım hastası olan kişilerde atak sıklığını artırabileceğini ifade ederken, kronik rahatsızlığı olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti:

Bronşiti, alerjisi ve astımı olan hastaların biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer o bölgede çöl tozları çok aktifse bu nasıl belli olur? Pencereden baktığınız zaman bulanık bir hava varsa o zaman çöl tozlarının o bölgede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde pencere açılmayacak, kapılar açılmayacak, zaten sokağa çıkma kısıtlaması da var hafta sonu. İvedi bir ihtiyaç için dışarı çıkmak gerekiyorsa o hastanın kendisi dışarı çıkmayacak, mutlaka başkasını gönderecek ve ihtiyacını öyle giderecek.”

‘Hafta sonu dışarıda az durun’

Prof. Dr. Şenyiğit, çökme hızı yavaşlayan virüslerin, çöl tozları sebebiyle havada daha fazla asılı kaldığına ve bunun da risk oluşturduğuna işaret etti:

Lütfen, çöl tozları eğer yaşadığımız bölgede etkinse havada kendini belli ediyorsa dışarı çıkmayalım. Alerji, astım, KOAH varsa çok dikkatli olmamız gerekiyor. Virüslerin çökme hızını etkileyen farklı etmenler var. Mesela rutubetli, nemli havalarda virüslerin çökme hızı daha yavaşlıyor ve dolayısıyla bulaşıcılığı da artıyor. Bundan dolayı çöl tozlarının yoğun olduğu bölgelerde, virüslerin havada daha fazla kalacağını ve daha fazla risk teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle hafta sonu eğer dışarı çıkmamız gerekiyorsa maskeye daha fazla dikkat etmemiz, mümkün olduğunca da dışarıda daha az durmamız gerekiyor.”

‘Mutasyonlu virüs çöl tozlarıyla gelemez’

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Avrupa’daki mutasyonlu virüsün çöl tozlarıyla gelemeyeceğinin altını çizerek şunları söyledi:

Çöl tozlarının olduğu ortamda eğer virüsü pozitif olan bir hasta varsa öksürmeyle beraber virüs, o ortamda biraz daha uzun süre kalabilir. Avrupa’dan o mutasyonlu virüslerin çöl tozlarıyla birlikte gelmesi beklenmez.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR