GündemManşetTürkiye

‘Çoklu baro’ teklifi Meclis’te

0

AKP, 28 maddeden oluşan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’na Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığı‘na sundu. Teklife MHP de imza verdi. 

Konuya ilişkin basın açıklaması düzenleyen AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan baroların anayasada ve yasadaki görevleri dikkate alındığında bu ihtiyaçları karşılayamadıklarını öne sürdü. Özkan, “Özellikle son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve özellikle İstanbul-Ankara-İzmir‘de avukatların yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden olmuştur. Artan sayı avukatların baro irtibatlarını koparmıştır” dedi. 

Baro oluşmasında 2 bin sayısını çok önemsediklerini de vurgulayan Cahit Özkan, “İstanbul, Ankara ve İzmir için üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 binden fazla avukat bir araya gelerek baro kurabilecek. 2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro 72 ildeki barodan daha büyük olacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. 

İstanbul, Ankara ve İzmir baroları hedefte

Düzenleme yaparken avukatlardan görüş aldıklarını söyleyen AKP’li Özkan, “Bu düzenlemeyi neden yaptık, neden Meclis gündemine getirdik?” sorusuna şöyle yanıt verdi:  “Öncelikle baroların anayasada ve yasadaki görevleri dikkate alındığında bu ihtiyaçları karşılayamadıklarını tespit ettik. İkinci olarak özellikle son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve özellikle İstanbul-Ankara-İzmir’de avukatların yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden olmuştur. Artan sayı avukatların baro irtibatlarını koparmıştır” diye konuştu.

Mevcut durumda baroların demokratik temsilinin olmadığını öne süren Grup Başkanvekili, titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi: “DDK‘nın ve diğer örgütlerin hazırladığı raporları inceledik. Önceki kanun tekliflerini de değerlendirdik. STK’lar, hukuk dernekleri, akademik çalışma yapan akademisyenler ve bütün avukatların görüşlerini aldık. Hukukçu milletvekillerimizle bir araya geldik ve Avukatlık Kanunu Meclis Başkanlığı’na sevk ettik”

AKP’li Özkan, teklifin içeriği hakkında şunları kaydetti:

İstanbul, Ankara ve İzmir için üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 binden fazla avukat bir araya gelerek baro kurabilecek. 2 bin avukatın bir araya gelerek kuracağı baro 72 ildeki barodan daha büyük olacağı anlamına geliyor. Barolar Birliği delegasyonunda yeni bir düzenleme getiriyoruz. Her baro TBB Genel Kurulu’nda 3 delege ve 1 başkanla temsil edecek. Üye sayısı çok olan illerde her 5 binde 1 delegasyonda temsil imkanı sağlıyoruz. Baro organlarının seçimini 2 yılda bir ekim ayının ilk haftasında genel kurullar, akabinde TBB seçimlerinin de 4 yılda bir aralık ayında yapılmasını öngörüyoruz. Yaşam tarzı, inancı nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulan avukatlar için bir düzenleme yaptık. Avukatların resmi kıyafeti olarak cübbeyi belirttik.”

Erdoğan, ‘En kısa sürede hayata geçireceğiz’ demişti

Dün yapılan kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, baro başkanlarının gerçekleştirdiği protestoya tepki göstermişti. Barolar başta olmak üzere meslek örgütlerinin, faşizan uygulamalara varan sorunlar ürettiğini iddia eden Erdoğan şunları söylemişti: “Bu yanlışı düzeltmek için gereken hazırlıkları yapmak, yürütme olarak bizim hukuki düzenlemeyi yapmak da yasama olarak Meclis’in asli görevidir. Daha demokratik, daha çoğulcu, temsil düzeyi yüksek bir baro yapısı oluşturmakta kararlıyız. Bunun için çoklu baro yönetimi üzerinde duruyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız bu konu ile ilgili kanun teklifini yarın sabah veriyorlar. İnşallah bu düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçireceğiz.” 

İzmir Barosu’na engel

AKP’nin çoklu baro planına karşı dün İzmir’de protesto yürüyüşü yapmak isteyen avukatlar ise engellemeyle karşılaştı. Avukatlar, polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine baro sokağında oturma eylemi başlattı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Biz gücümüzü birlikte olmaktan alıyoruz. Bizi engelleyen zihniyet tarihin karanlık sayfalarında yerini bulacaktır” dedi. Yücel, baro başkanlarının bugün Ankara’da toplanacağını belirtti. 

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.