İklim KriziManşet

Çocuklar Türkiye dahil beş ülkeyi BM’ye şikayet etti

0

BM’ye sunulan şikayet mektubunda, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede atım atmamakla suçlanıyor.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de aralarında olduğu 16 çocuk, aralarında Türkiye’nin de olduğu beş ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadelede adım atmadıkları gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti.

BM’ye gönderilen şikayet mektubunda, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye‘nin, Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmedikleri savunuldu. Mektupta, bu ülkeler, kaynaklarını iklim değişikliğinin ölümcül ve öngörülebilir sonuçlarını engellemek için kullanmamakla eleştirildi.

 

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin şikayet hakkında verdiği karara göre bu ülkelerden cevap isteyecek. Öneriler yasal olarak bağlayıcı değil ancak BM nezdinde önem teşkil ediyor.

Çocuklar bu ülkelerden herhangi bir maddi tazminat talebinde bulunmadı, ancak derhal iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki hedeflerini gözden geçirmeleri ve krize çözüm bulmak için de diğer ülkelerle birlikte çalışmaları istendi.

‘İlgilenmiyorlar, çünkü etkilenmeyecekler’

Dilekçe sahiplerinden, Güney Afrika’dan 17 yaşındaki Ayakha Melithafa yaptığı açıklamada, “İklim kriziyle yaşlı insanlar o kadar fazla ilgilenmiyorlar çünkü etkilenmeyecekler” dedi ve ekledi: “Bizi çocukları ciddiye almıyorlar, ama onlara ciddi olduğumuzu göstermek istiyoruz.”

Neden beş ülke?

Seçilen beş ülke, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kendileri hakkında yapılan şikayetleri değerlendirme yetkisini kabul edin 44 ülke arasında yer alıyor. Dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan bazı ülkelerse şikayet mektubunda yer almadı. Atmosfere en çok karbondioksit salan ve bu şekilde küresel ısınmaya katkıda bulunan ABD, anlaşmanın çocukların olası ihlallerde haklarını aramalarına imkan tanıyan bölümünü onaylamadığı için ihlal kapsamına girmiyor. Dünya üzerinde atmosfere en fazla sera gazı salan ülke konumundaki Çin de anlaşmanın o kısmını onaylamış değil.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.