Çocuklar Türkiye dahil beş ülkeyi BM’ye şikayet etti

BM’ye sunulan şikayet mektubunda, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede atım atmamakla suçlanıyor.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de aralarında olduğu 16 çocuk, aralarında Türkiye’nin de olduğu beş ülkeyi iklim değişikliğiyle mücadelede adım atmadıkları gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti.

BM’ye gönderilen şikayet mektubunda, Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye‘nin, Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmedikleri savunuldu. Mektupta, bu ülkeler, kaynaklarını iklim değişikliğinin ölümcül ve öngörülebilir sonuçlarını engellemek için kullanmamakla eleştirildi.

 

BM Çocuk Hakları Komitesi’nin şikayet hakkında verdiği karara göre bu ülkelerden cevap isteyecek. Öneriler yasal olarak bağlayıcı değil ancak BM nezdinde önem teşkil ediyor.

Çocuklar bu ülkelerden herhangi bir maddi tazminat talebinde bulunmadı, ancak derhal iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki hedeflerini gözden geçirmeleri ve krize çözüm bulmak için de diğer ülkelerle birlikte çalışmaları istendi.

‘İlgilenmiyorlar, çünkü etkilenmeyecekler’

Dilekçe sahiplerinden, Güney Afrika’dan 17 yaşındaki Ayakha Melithafa yaptığı açıklamada, “İklim kriziyle yaşlı insanlar o kadar fazla ilgilenmiyorlar çünkü etkilenmeyecekler” dedi ve ekledi: “Bizi çocukları ciddiye almıyorlar, ama onlara ciddi olduğumuzu göstermek istiyoruz.”

Neden beş ülke?

Seçilen beş ülke, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kendileri hakkında yapılan şikayetleri değerlendirme yetkisini kabul edin 44 ülke arasında yer alıyor. Dünyada atmosfere en fazla sera gazı salan bazı ülkelerse şikayet mektubunda yer almadı. Atmosfere en çok karbondioksit salan ve bu şekilde küresel ısınmaya katkıda bulunan ABD, anlaşmanın çocukların olası ihlallerde haklarını aramalarına imkan tanıyan bölümünü onaylamadığı için ihlal kapsamına girmiyor. Dünya üzerinde atmosfere en fazla sera gazı salan ülke konumundaki Çin de anlaşmanın o kısmını onaylamış değil.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR