Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.
Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz
Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.
***
Milo, sesleri doğuştan duyamayan bir çocuktur. Müziğin bir zamanlar bolca olduğu fakat yeterli özenin gösterilmediği bir kasabada doğar. Müzik zamanla kaybolur fakat Milo için bu bir sorun teşkil etmez çünkü o müziği zaten duyamayacaktır. Dışarıdan “yuvarlak, dörtgen, uzun, kısa nesneleri” toplayıp odasında sessizce onları kağıda çizer. Bir keresinde hurda ve eşya yığınlarının olduğu bir yerde küçük canlı bir şey bulur. Onu eve getirip günlerce özenle besler. Milo’nun sevgiyle ve ilgiyle beslediği şey acaba nedir?
İtalyan yazar Susanna Mattiangeli’ nin yazdığı Kreşendo, Felicita Sala’nın özgün resimleriyle hayat buluyor. Yumuşak renk geçişleri ve olay kurgusuna göre yapılan pastel tonlamalar kitabın temasıyla paralellik sağlıyor. Önemsenen, emek verilen her şeyin zamanla güzelleşeceğini kreşendo* gibi yükselerek çoğalacağını anlatan bu kitap farklılıkları farketme, empati yapabilme ve yaratıcılık yetilerini güçlendirme temalarını işliyor. Küçük ayrıntıların önemsenerek büyük değişimler yaratabileceği inancı aşılanıyor.
En son ne zaman çocuğunuzla güzel bir müzik dinlediniz? Ne zaman kendinizi müziğin rengarenk kollarına bırakıp beraber dans ettiniz? En son ne zaman bir şeyler için şikayet etmekten çok onu değiştirmek için çaba sarf ettiniz?
Çocuklarımızın ruhen ve fiziken yaralandığı, kötülüğe maruz kaldığı bugünlerde hepimizin biraz daha müziğe ve müziğin yarattığı huzurla ruhlarımızın beslenmesine ihtiyacı var. Müzikle yoğrulan, ilgi ve sevgi görerek doğadan kopmadan büyütülen çocuklar geleceğin büyükleri olduğunda da yine o müziği ruhlarında taşısınlar diye..Hep var olsun müzik!
* Bir müzik parçasında seslerin gittikçe en yüksek noktaya doğru güçleneceğini belirten harekete kreşendo denir.
Yazar : Susanna Mattiangeli
Resimleyen: Felicita Sala
Çeviren: Kemal Atakay
36safya
Elma Çocuk Yayınevi
5+
Eda Uysal
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…