DünyaEkolojiManşet

Çinli hükümet yetkilisinin Fukuşima paylaşımı Japonya ile gerginliği artırdı

0

Çinli bir hükümet yetkilisinin pazartesi günü sosyal medya hesabından Japonya’nın radyoaktif atık suyu okyanusa bırakma kararına gönderme yapan bir illüstrasyon paylaşması iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırdı.

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘nin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunun okyanusa boşaltılacağını duyurmuştu.

Japonya’nın bu kararı bölgede yaşayanların, doğaseverlerin dışında Güney Kore gibi komşu ülkelerin de tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise karar “son derece sorumsuz” olarak nitelendirilmişti.

Tepki toplayan paylaşım

Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Zhao Lijian, pazartesi günü sosyal medya hesabı üzerinden sanatçı Hokusai tarafından 19’uncu yüzyılda yapılmış tanınmış tahta baskı eserinin fotoğrafını paylaştı.

Ancak bu sefer eserde yeşil nükleer atığı denize döken kişiler dahil edilmişti. Arka plandaki Fuji Dağı’nın yerini ise nükleer santral soğutma kulesi aldı.

Japonya: Kaldırılmasını talep ettik

Yapılan paylaşım hakkında kendisine soru yöneltilen Japonya Dışişleri Bakanı Toshimitsu Motegi, “basın sekreteri düzeyinde birinin” her tweetine yorum yapmayacağını söyledi.

Ancak gene de Japonya’nın paylaşıma karşı güçlü bir tepki gösterdiğini belirtti ve paylaşımın diplomatik kanallardan kaldırılmasını talep ettikleri bilgisini paylaştı.

Çinli yetkili: Tweet’i en üste sabitledim

Bu açıklama üzerine konuşan Çinli yetkili ise “Tweet’i silip özür dileyip dilemeyeceğimi sordunuz. Fark etmiş olabilirsiniz, Tweet’i en üste sabitledim” dedi.

Lijian, “Resim halkın doğru çağrısını gösteriyor. Yanlış kararını iptal etmesi ve özür dilemesi gereken kişi Japonya hükümetidir” ifadelerini kullandı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.