Çin‘in Şansi eyaletinde yaşanan sel felaketi 1,7 milyondan fazla insanın hayatını olumsuz etkiledi. Yetkililer ülkenin resmi haber ajansı Xinhua‘ya, 120 binden fazla insanın başka bölgelere yerleştirildiğini ve eyalet genelinde 17 bin evin de yıkıldığını söyledi.
Yerel medyada yer alan haberlere göre, geçtiğimiz hafta etkili olan şiddetli yağmur, bölgede 70’den fazla il ve ilçede evlerin çökmesine neden oldu, yaklaşık 190 hektar alandaki ürün hasar gördü, bazı yerlerde toprak kaymaları meydana geldi.
Devam eden şiddetli yağışlar, arama kurtarma çalışmalarını da engelliyor. Şansi’nin eyalet başkenti Taiyuan‘da geçen hafta ortalama 185,6 mm’lik ortalama yağış görüldü. 1981 ile 2010 yılları arasında Ekim ayı ortalaması ise 25 mm idi.
İklim değişikliğin etkisi: Ani ve aşırı yağış sıklığı arttı
Çin’de yayın yapan Global Times’a konuşan afet uzmanları, Sansi’deki selin kapsamının, yaz aylarında Orta Çin‘in Henan Eyaleti‘nde ağustos ayı başlarında yaşanan ve 300’den fazla insanın ölümüne neden olan yıkıcı yağmur fırtınalarını aşmış olabileceğini söyledi. Ülkede aşırı yağış sıklığının arttığına dikkat çeken uzmanlar, hava durumundaki ani ve aşırı değişimlerin son yıllarda artarak bir trend haline geldiğini ve bu olayların üstesinden gelebilmek için yeni stratejiler geliştirmek gerektiğini belirtti.
Sarı Nehir kıyısındaki Ji ilçesinde yaşayan bir vatandaş, bu yıl Ulusal Gün tatili sırasında Sarı Nehir manzaralı noktalarının hiçbirinin açık olmadığını söyledi: “Bu yıl Sarı Nehir’in seviyesi özellikle yüksek. Kırsal alanlardaki bazı evler selde çöktü, ancak insanlar önceden taşındı.”
Huazhong Bilim Üniversitesi‘nde kentsel planlama profesörü olan Wan Yanhua da Kuzey ve Orta Çin’deki çoğu şehirde, genellikle nispeten kuru olan kent ve eyaletlerde görülen ani yağmur fırtınaları ve sellerle başa çıkmak için kentsel inşaat kapasitesinde iyileştirmeler yapmak gerektiğine vurgu yaptı: “Kuzey şehirleri, sel koruma seviyelerini güneydekilerle aynı hizaya getirmek yerine, ‘sünger şehirler’ inşa etmek için daha fazla çaba göstermeli ve geldiklerinde kuraklıkların azaltılmasına yardımcı olmak için yeraltı rezervuarlarını iyileştirmelidir.”
Afet bilgi hizmet merkezi başkanı Hao Nan ise, aşırı hava koşullarının son yıllarda çok sık görüldüğüne ve ülkedeki genel meteorolojik felaketlerin son altı yılda arttığına dikkat çekti: “Şansi’deki sağanak yağmur, bu yıl kuzey Çin’deki üçüncü yaygın anormal yağış olayı. Bu yıla düzensiz bir yağış ve kuraklıkla, çok sayıda güçlü konvektif hava ve özellikle yüksek sayıda hortum damgasını vurdu. Bu, geçmişte olduğundan daha büyük bir sırayla karakterize ediliyor.”
Çin’de kar amacı gütmeyen bir sivil kurtarma örgütü olan Blue Sky Rescue‘nun kaptanı Yuan Shan da eyaletin güney kesimlerindeki bazı bölgelerin ağır gıda kayıplarına, fırınların çökmesine ve toprak kaymalarına maruz kaldığını anlattı; “Felaketten kurtulmak uzun zaman alacak” dedi.
Dört polis toprak kaymasında öldü
Çin’de yayın yapan Global Times gazetesi, toprak kayması sonucunda dört polis memurunun öldüğünü aktardı. Ancak diğer kayıplarla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.
Önemli bir kömür üreticisi olan Şansi eyaletinde madenler de seller yüzünden kapatıldı. Eyalet, genel olarak bir süredir elektrik kesintilerine de neden olan bir enerji sıkıntısıyla karşı karşıya. Hükümet, limanlarda ve fabrikalarda elektrik kullanımını sınırlandırıyor.
Eyalet yönetimi, Şansi’deki 60 kömür madeni, 372 kömür dışı maden ve 14 tehlikeli kimyasal fabrikanın üretimini askıya aldığını söyledi. 4 Ekim’de 27 kömür madeninde daha operasyonlar durdurulmuştu.