Dünya

Çin’de protestolar bir fabrikanın inşaatını durdurdu

0

Çin’de yetkililer, Sichuan eylaetindeki bir bakır alaşımı tesisinin inşaatını yerel halkın protestoları nedeniyle durdurdu.

Pazar ve Pazartesi günleri yerel halkın büyük kitleler halinde Shifang kentinde tesisin doğaya vereceği zararı protesto ettiği, şişelerin atıldığı ve arabaların hasar gördüğü çatışmalarda çok sayıda polis ve göstericinin yaralandığı bildirildi.

Yetkililer, bundan sonra projeyle ilgili olarak yerel halka danışılacağını söyledi.

Yerel yetkililer yüzlerce kişi ve öğrencinin protestolara katıldığını söylerken Devlet tarafından yönetilen Global Times, adı verilmeyen bir polise dayanarak “binlerce kişinin” gösteride bulunduğunu açıkladı. Shifang kenti yönetimi, resmî Sina Weibo hesabında, Pazartesi günü polisin göstericileri gözyaşartıcı gazla dağıtması sırasında 13 kişinin yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Şehir yönetimi ayrıca, “bazı kişiler, saat 13.30 itibariyle yönetim binası dışında toplanıp binaya, yöneticilere ve polis memurlarına tuğla ve su şişesi atmaya başlamış ve bazılarının yaralanmasına neden olmuştur” şeklinde açıklama yaptı.

Shifang polisi bugün göstericilere yönelik bir uyarı yayınladı.

Uyarıda “her kim yasadışı toplantı, protesto, yürüyüş veya gösteriyi kışkırtır, planlar veya organize ederse veya şiddet eylemlerine ve yağmaya kalkışanlar… ciddî şekilde cezalandırılacaktır” denildi. Uyarıda ayrıca “yasadışı toplantı” organize etmek için internet veya kısa mesajlar kullanan kişiler de uyarıldı.

Yaralı kişileri gösteren fotoğrafların internette dolaştığı söyleniyor, ancak bu haber bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

BBC’nin Pekin muhabiri Martin Patience’a göre Çin halkı, sağlığını ve doğayı etkileyen konularla ilgili olarak eskisine göre çok daha fazla sesini yükseltiyor.

Daha önce gerçekleşen önemli olaylardan biri geçen sene Dalian şehrinde bir kimya tesisinin kirlilikle ilgili kitlesel eylemler nedeniyle kapanmaya zorlanmasıydı.

Zhejiang eylaletinde de bir güneş enerjisi fabrikasına karşı protesto eylemleri düzenlenmişti. (BBC)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.