DünyaEkolojiManşet

Çin’de kum fırtınası nedeniyle gökyüzü sarıya, güneş maviye döndü

0
Fotoğraf: Shutterstock

Çin‘de iki hafta içine iki defa meydana gelen kum fırtınası Başkent Pekin‘de güneşin mavi, gökyüzünün ise sarı görünmesine neden oldu.

Pekin pazar sabahına kum fırtınasının oluşturduğu kalın kum tanecikleriyle uyandı. Kum fırtınası, kuraklığın vurduğu Moğolistan ve kuzeybatı Çin‘den gelen rüzgarlarla körüklendi.

The Guardian’ın aktardığına göre bazı gökdelenlerin tepeleri kum fırtınası tarafından gizlendi, şehirdeki görüş mesafesi ise azaldı. Sokaklarda toz rüzgârları savrulurken yayalar gözlerini kapatmaya zorlandı.

Çin Meteoroloji İdaresi cuma günü sarı bir alarm yayınlayarak Moğolistan’dan Pekin’i çevreleyen İç Moğolistan, Shanxi, Liaoning ve Hebei gibi kuzey Çin illerine doğru bir kum fırtınasının yayıldığı uyarısında bulunmuştu.

Hava kirliliğinde rekor seviye

Pazar sabahı kum fırtınası Pekin’i vururken, Pekin’in gerçek zamanlı hava kalitesi endeksine göre hava kirliliği ise maksimum seviye olan 500’e yükseldi. Akciğerlere nüfuz edebilen kirletici PM10’un seviyeleri metreküp başına 2 bin mikrogramı geçti.

Kan dolaşımına nüfuz edebilen daha küçük partiküller olan PM2.5 seviyeleri 462’ye ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği PM 2.5 limiti ise günlük ortalama 25.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.