Dünyaİklim KriziManşet

Pekin’de son on yılın en büyük kum fırtınası: Dünyanın sonu gibi görünüyor

0

Çin‘in başkenti Pekin, Gobi çölünden ve kuzeybatı Çin’in bazı bölgelerinden gelen kuvvetli rüzgarlar nedeniyle, son on yılın en büyük kum fırtınasıyla karşı karşıya kaldı.

Çin Meteoroloji İdaresi pazartesi sabahı sarı alarmı duyurdu ve kum fırtınalarının İç Moğolistan‘dan Pekin’i çevreleyen Gansu, Shanxi ve Hebei illerine yayıldığını söyledi.

‘Dünyanın sonu gibi görünüyor’

Başkentte kum fırtınası sebebiyle görüş sınırlı hale geldi. Vatandaşlar ise saçlarını ve yüzlerini kumdan korumak için başlıklar kullanmak zorunda kaldı.

Moda sektöründe çalışan Pekin’de yaşayan 25 yaşındaki Flora Zou, “Dünyanın sonu gibi görünüyor. Bu tür havalarda gerçekten, gerçekten dışarıda olmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Moğolistan’da 341 kişi kayıp

Çin’in devlet haber ajansı Xinhua’ya göre, şiddetli kum fırtınaları komşu Moğolistan‘ı da vurdu ve en az 341 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Havacılık veri sağlayıcısı Variflight’a göre, Pekin Başkent Uluslararası Havaalanı ve Pekin Daxing Uluslararası Havaalanı‘nda gelen ve giden uçuşların yaklaşık beşte biri, kum fırtınası nedeniyle iptal edildi.

Toz fırtınasına karşı yeşil duvar

Çevre Bakanlığı, kum fırtınalarının güneye Yangtze Nehri deltasına doğru kaymasının beklendiğini ve çarşamba veya perşembe gününe kadar sonlanmasını beklediklerini söyledi.

Çin her yıl mart ve nisan aylarında kum fırtınalarıyla karşı karşıya kalıyor. Başkentte gelen tozu hapsetmek için ağaçlardan büyük yeşil bir duvar oluşturulmuştu. Ayrıca rüzgarı yönlendirmek için hava koridorları oluşturmaya çalışmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.