Dünya

Çin yolsuzluğa karşı teyakkuzda

0

Yolsuzluk iddiasıyla soruşturma altında olan Jiang Jiemin

Çin’de devletin yolsuzluğa karşı arttırdığı önlemler sonucunda Çin’in Enerji Eski Bakanı Jiang Jiemin’e “ağır disiplin suçu” kapsamında soruşturma açıldı.

Hükümetin yaptığı kısa açıklamaya göre şu anda Kamu Varlıkları Düzenleme Kurulu Başkanı (ing: head of state assets regulator) olarak çalışan Jiang Jiemin, ağır disiplin suçları kapsamında tanımlanan rüşvet suçunu işlediği iddiasıyla sanık olarak gösteriliyor.

Çin devlet sözcüsü, davanın Kominist Parti’nin denetçileri tarafından Merkezi Disiplin Teftiş Komisyonu’nda yürütüldüğünü belirtmekle yetindi.

Çin’de artan yolsuzluk suçlarına karşı savaş, Başkan Xi Jiang‘ın yeni yönetiminin en önemli konularından biri. Jinping, çapkınlık yapanların ve “aklı uçkurlarında olanların” da peşine düşeceğine yemin etmişti.)

Jiang, bir enerji devi olan Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin yönetiminden Mart ayındaKamu Varlıkları Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne getirilmişti. Çin hükümeti tarafından yönetilmekte olan şirket, devlet sermayeli 100’den fazla şirketten de doğrudan sorumlu. Enerji sektöründeki pek çok çalışanın beklediği Jiang soruşturması, yine Çin Ulusal Petrol Şirketi’nden dört üst düzey yönetici için açılan başka bir soruşturmanın hemen ardından açıldı.

Özellikle enerji, ulaşım ve finans gibi kilit sektörlerde Komünist Parti’nin özelleştirmeye yeşil ışık yakması bekleniyor. Pek çok ekonomi uzmanına göre Çin, yılda yüzde 7 – 8 aralığında büyümeye devam etmek için belirli sektörleri özelleştirmek zorunda kalacak.

Büyümeye devam eden devlet sektörünün reform sürecinde Jiang’in önemli rol alması bekleniyordu.

Bununla beraber, reform olarak belirtilen özelleştirme planları ve rekabet olasılığı, mevcuttaki sistemden belirli çıkarları ve kazanımları olan çevreler tarafından tehdit olarak algılanıyor. Bu nedenle Komünist Parti’de ciddi bir muhalif kesimin ekonomik değişimlerden rahatsız olduğu söylenebilir. Partinin önümüzdeki Kasım ayındaki genel kongrede reformları tartışması ve liderlerin Çin’in önümüzdeki on yıllık ekonomi planını oluşturması bekleniyor.

 

Yeşil Gazete Haber Merkezi

(Independence, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.