Dünya

Çin yoksulluğu yeniden tanımladı

0

Yoksulluk kriterlerini yeniden tanımlayan Çin hükümeti, kırsal kesimde günde bir doların altında geliri olan herkesin yoksul olarak değerlendirileceğini açıkladı.

Daha önce insanlar 55 cent’in altında gelirleri varsa yoksul olarak görülüyorlardı.

Yoksulluk kategorisinin tavanının yükseltilmesi milyonlarca kişinin devletin ”yoksulluk yardımlarından” yararlanmasının da önünü açacak.

Geçen yıl ülkede kırsal kesimdeki yoksul sayısı 27 milyon kişi olarak açıklanmıştı.

Eşiğin yükseltilmesiyle bu sayının da dört katına çıkması bekleniyor.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, yoksullukla mücadeleyi liderliğinin en önemli köşetaşlarından biri ilan etmişti.

Çin lideri, ”uyumlu bir toplum yaratmak” için ülkenin yoksulluğun hüküm sürdüğü batı kesimlerinde kapsamlı kalkınma projelerini yaşama geçirmişti.

Salı günü devlet medyası Hu Jintao’nun 2020 yılına kadar Çin’de hiçkimsenin beslenme ve giyinme konusunda kaygılanan kimsenin kalmayacağını söylediğini yazdı.

Zengin ile yoksul arasındaki gelir uçurumuna ilişkin artış trendininin de tersine çevrileceğini kaydeden Çin lideri, ”Yoksulların zorunlu eğitimden, temel sağlık hizmetleri ve barınmadan yararlanma hakları da garanti altına alınacak” dedi.

Hu’nun planlarının büyük bölümü takvime bağlanmış durumda. Bu da gözlemcilerce Hu’nun kalıcı bir siyasi miras bırakma arayışının bir parçası olarak görülüyor.

Hu’nun iki yıl içinde görevinden ayrılması da bekleniyor.

Çin, uzun süredir yoksulluk sınırını çok düşük seviyede tuttuğu için eleştiriliyordu. Ancak son karar Pekin’i Dünya Bankası’nın belirlediği günde 1.25 dolar seviyesine de yaklaştırmış oluyor.

Yoksul olarak sınıflandırılanlar hükümetin mali desteğinin yanısıra, istihdam eğitimi, düşük faizli borç ve kamu projelerinde istihdam olanaklarından yararlanabilecekler.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.