Çin verdiği iklim taahhüdüne rağmen altı ayda 24 kömürlü santral projesine onay verdi

Greenpeace tarafından yapılan incelemeye göre Çin'in 2060 yılında karbon nötr olma hedefine rağmen, yerel eyaletler 2021 yılının ilk yarısında 24 kömürlü elektrik santrali projesine onay verdi. 

Çevre örgütü Greenpeace, Çin‘in yerel yönetimlerinin 2021 yılının ilk yarısında verdiği kömür santrali onaylarının yüzde 80 azaldığını açıkladı.

Ancak bu iyimser tabloya rağmen yerel yönetimler yılın ilk yarısında 5,2 GW kapasitesinde 24 yeni kömür yakıtlı elektrik santraline onay verdi.

‘Kömür konusunda karışık sinyaller’

Greenpeace Doğu Asya’nın Pekin merkezli proje lideri Li Danqing, “Kömür konusunda hala karışık sinyaller var. Bu da finansal ve çevresel risklere yol açar” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BM Genel Kurulu 75’inci oturumunda yaptığı konuşmada, ülkenin 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını zirveye çıkaracağını 2060 yılına kadar da karbon nötrlüğüne ulaşacağını duyurmuştu.

Elektrik arzını gerekçe gösteriyorlar

Devlet Başkanının açıklamalarından bu yana yerel yönetimlerin yeni kömür projelerinin onaylarını yavaşlattığını belirten Danqing “Ancak eyaletler açıkça kömüre mali destek bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Eyaletlerin yeni projeleri onaylarken temel argümanları ise “uzun vadeli elektrik arzının güvence altına alınması”. İklim krizinin neden olduğu sıcak dalgaları Guangzhou ve Xi‘an şehirlerinde elektrik arz krizlerine neden oldu. En çok kömür projesini öne süren iller de Shaanxi, Guangdong, Gansu ve Guizhou oldu.

‘Yeni enerji sistemleri incelenmeli’

Danqing “Kömür kapasitesi, enerji arzını güvence altına almak için bir numaralı seçenek olarak görülmesi  ve eyaletler, enerjiyi güvence altına almanın ulusal bir çıkar olduğunu düşünmesi kömür projeleri inşa etmeye davetiye çıkarır” dedi.

Greenpeace tarafından yapılan açıklamada “Eyalet hükümetleri yeni enerji sistemleri geliştirmek için yeşil üretim kapasitesi yatırım seçeneklerini incelemeli” tavsiyesinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR