Çin iklim hedefine ulaşmak için 10 yılda 600 kömürlü termik santralini kapatmalı

Transition Zero tarafından yayınlanan rapora göre 10 yıl içerisinde 600 kömürlü termik santralin kapatılarak yenilenebilir enerjiye geçilmesi 1,6 trilyon dolar tasarruf sağlayacak. 

Yayınlanan bir rapora göre Çin’in 2060 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefine ulaşmak için önümüzdeki 10 yıl içinde kömürle çalışan elektrik santrallerinin yaklaşık 600’ünü kapatması ve yenilenebilir enerjiye geçmesi gerekiyor.

Analiz şirketi Transition Zero’ya göre 364 GW’lık kömürü yenilenebilir enerji ile değiştirmek dönem boyunca 1,6 trilyon dolar net tasarruf sağlayacak. Sebebi ise rüzgar ve güneş enerjisinin artık kömürden çok daha ucuz olması.

2060 yılında net sıfır emisyon hedefi

Çin dünyanın en büyük emisyon kaynağı. Geçtiğimiz eylül ayında Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in 2060’a kadar net sıfır emisyon elde edeceğini ve emisyonlarının 2030’dan önce zirve yapacağını vaat ederek dünyayı şaşırttı.

Birçok iklim uzmanı bu uzun vadeli hedefi alkışladı ancak önümüzdeki 10 yıl için emisyonların artmasına izin vermesinin küresel karbon bütçesini bozmasından endişe ediliyor.

The Guardian’dan Fiona Harvey’in aktardığına göre TransitionZero’nun eş başkanı Matthew Gray “Çin kömürde başarısız olursa, dünyanın geri kalanı tehlikeli iklim değişikliğini kontrol altına almakta başarısız olacaktır” yorumunda bulundu.

Al Gore: Süreci hızlandırabilirler

Analize bir ön söz yazan Al Gore, “Bu, yalnızca Çin’in iklim hedeflerine ulaşabileceğini değil, aynı zamanda ülkenin bütün bu süreci hızlandırabileceğini gösteriyor. Kömürden temiz enerjiye geçişin sunduğu ekonomik fırsat da iklim eylemi ile ekonomik büyümenin el ele gittiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Çin şu anda 2015 tarihli Paris İklim Anlaşması’nın bütün ülkelerden talep ettiği Ulusal Katkı Beyanı’nı (NDC) hazırlama aşamasında. Güncellenmiş planlar kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP26’nın da temelini oluşturacak.

BM genel sekreteri António Guterres, Çin’i kömürden hızla uzaklaşmaya çağırmıştı. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı, Çin’in kömür tüketiminin Covid-19 şokundan sonra güçlü bir şekilde toparlandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

‘Siyasi olarak zor bir geçiş’

Ülke çapındaki madenler, kömür taşıyan demiryolları, çelik ve çimento fabrikaları gibi birçok altyapı bugün kömüre bağımlı. Çin’in bütün ekonomisi ve toplumuna derinlemesine nüfuz eden kömürden uzaklaşmasının siyasi açıdan zor olacağını belirten Gray, kömürden temiz enerjiye geçişin geleneksel kömür endüstrilerinde kaybedilen kadar çok yeni iş imkanları yaratacağını söyledi.

Buna ek olarak hava kirliliğinin azalarak sağlığa faydası olacağını ve Çin’in bazı bölgelerinde baş gösteren su kıtlığını hafifletmek gibi yan avantajları olacağının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR