ManşetTürkiye

Cihan Kırmızıgül’ün arkadaşları soruyor

0

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül, poşu taktığı için iki yıldır cezaevinde. Şubat 2010’da Kağıthane’de bir bir markete Molotof kokteyli saldırısı yapıldığı sırada Cihan Kırmızıgül de orada oturan bir arkadaşını ziyaret etti. Görgü tanıklarının eylemcilerin poşu taktığını söylemesi üzerine, polis ziyaretin ardından otobüs durağında bekleyen ve boynunda poşu olan Cihan Kımızıgül’ü gözaltına aldı. Olay yerinde bulunan molotof kokteylleri üzerinde yapılan incelemelerde de Cihan Kırmızıgül’e ait parmak izine ya da DNA örneğine rastlanmadı. Ancak yine de “örgüt üyeliği”nden 45 yıl hapis cezası ile yargılanıyor.

YENİ SAVCI CEZA İSTEDİ

Bugün tutuklanmasının üzerinden iki yıl geçti. Cihan’ın üniversiteden arkadaşları Cihan’ın tutukluğunu ve mahkemeyi protesto etmek için Galatasaray Üniversitesi’nden Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından adliye önünde basın açıklaması yapan Cihan’ın arkadaşları, Cihan’ın iki yıl içerisinde sadece yedi kez hakim karşısında çıktığına dikkat çekerek, gizli tanığın üçüncü celsede gördüğü şahsın Cihan olmadığını belirtmesine rağmen hala tutuklu bulunduğunu ifade ettiler. Cihan’ın arkadaşları açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Savcı Mustafa Çavuşoğlu’nun 5’nci duruşmada Cihan’ın beraatini istedi, ancak mahkeme verdiği ara kararda Cihan hakkındaki  ‘kuvvetli suç şüphesinin’ devam ettiğini belirterek, savcının beraat talebini reddetti. Davanın 6’ıncı duruşmasında ise savcı değişti. Yerine Hikmet Usta görev aldı. Savcı neden değişti? Yeni savcı eski savcının görüşüne neden katılmadı? Soruyoruz.”

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 37’Sİ ‘TERÖRİST’

“Cihan’ın ömründen çalınan iki yılın hesabını kim verecek?” diye soran Cihan’ın arkadaşları sözlerine şöyle devam etti: “Pardon deyip tazminatı neyse veririz diyerek ömrümüze fiyat mı biçecekler? Gençliğimiz, ömrümüz kaç para? Cevap istiyoruz.” Cihan’ın hikayesine benzer yüzlerce hikaye olduğunun belirtildiği açıklamada,  dünyada terörist olmakla suçlanan yaklaşık 35 binden 13 bini kadarının Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekilerek, bu sayının tüm dünyada terörist olmakla suçlanan insanların yüzde 37’sinin Türkiye’de olduğu anlamına geldiği ifade edildi.

‘TMK VE ÖYM KALDIRILSIN’
TMK ve Özel Yetkili Mahkemelerin eleştirildiği açıklamada, “terörist” damgasıyla binlerce insanın keyfi gerekçelerle tutuklandığı ve tutuklanmaya devam edildiği kaydedilerek, “Baskıcı sistemin dayanağı olan TMK kaldırılmalı ve özel yetkili mahkemeler lağvedilmeli” denildi.

CİHAN KIRMIZIGÜL’ÜN KARDEŞİ SERHAT KIRMIZIGÜL: BİR BEKLENTİMİZ VARDI, ARTIK KALMADI
Türkiye’deki hukuk ve adaletin işleyişini anlamak için öyle kitapları hatim etme, ansiklopedileri kurcalamana, yüzyılların birikiminden oluşan yasaları bilmene gerek. Pratiğe bak yeterli. Olması gerekenler ile başına gelenlerin birbirine atar yaptığı bir ülkede olduğunu ancak öyle anlarsın. Anlayıp da idrak edemediysen Fransız Anayasa Uzmanı Maurice Dueverger bir özet geçsin;  “Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar.”  Örnek bol, bir tanesine büyüteç tut “hukuk” ve “adalet” esasen nasıl işliyormuş görürsün.

POŞU TAKTI ÖRGÜT ÜYESİ OLDU

İşte bir örnek; üniversite öğrencisi Cihan, iki yıl önce bugün Kağıthane’de oturan bir arkadaşını ziyaret etti. Üzerinde kot pantolonu, kazağı ve montu olan Cihan, boynuna da poşu takmıştı. Ziyaret bitti, evine dönmek için bir otobüs durağında beklemeye koyuldu. Cihan, olan bitenden habersiz otobüsü beklerken, polisler de yüzlerini poşu ile kapatıp Kağıthane’deki bir markete Molotof ile saldıranların peşindeydi. Cihan’ın hiç şansı yoktu, çünkü polisler çoktaaan Cihan’ın poşusuna tav olmuştu. Kendini bir anda karakolda bulan Cihan, meramını anlatamadan cezaevine konuldu. Günümüzün popüler suçlaması “örgüte üyelik” ten böylece o da nasibini aldı.

TUTANAK SAHTE AMA  BERAAT YOK
Mahkeme süreci mi? Onu da anlatalım:  Cihan’ın evini arayan polis, evde suç oluşturabilecek bir şey bulamadı, Cihan’ın eylemde yer aldığını söyleyen “gizli bir tanık” duruşmada Cihan’ı teşhis edemedi. Cihan’ın canlı takip sonucu yakalandığını iddia eden yedi polisin yakalama esnasında orada bulunmadıkları ortaya çıktı ancak buna rağmen tutanakta imzaları olduğu tespit edildi. Tanık olarak dinlenen polisler, Cihan’ı hatırlayamadı. Görüntü yok, telefon kaydı yok, parmak izi yok. Savcı, tüm bunları gördü “beraat” istedi ama hakim “olmaz” dedi.

İKİ YIL OLDU, GÖZLER MART AYINDA

Ha bugün ha yarın çıkacak derken aylar seneye devrildi aradan 1,5 yıl geçti. Beraat isteyen savcı gitti, yerine Dink davasına da bakan savcı Hikmet Usta geldi. Cihan’ın kaderi Dink davasında söylediği  “devletimize güvenmek zorundayız” sözleriyle dikkat çeken savcı Usta’nın elideydi artık. Savcı Usta, eski savcının mütalaasını eliyle şöyle bir kenara itti, onun yerine sözlerine yaraşır bir şekilde kendi mütalaasını hazırladı. Cihan’a  15-45 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi. Hakim ise ne savcının ne de polisin bulabildiği  delillerin karartılma ihtimali olduğunu düşünerek, Cihan’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bugün tam iki yıl oldu. Cihan hala cezaevinde. 23 Mart’ta yine hakim karşısında olacak.

19:50’deki telefon kaydı niye yok?
Cihan’ın ağabeyi  Serhat Kırmızıgül, “Bir beklentilerimiz vardı ama iki yılda azaldı azaldı artık kalmadı” diyor.  Her şeyin mahkemenin insafına kaldığını söyleyen Kırmızıgül, mahkemelerin aynı zamanda vicdanlarıyla karar verdiğini ifade ediyor.
Serhat Kırmızıgül, kardeşi Cihan’ın gözaltına alındığı gün 19:50 yaptığı telefon kaydının gerçeği ortaya çıkaracağına dikkat çekiyor: “Gözaltına alındığı günün iki ay öncesi  ile gözaltına alındığı güne ait telefon dökümleri mahkemeye geldi. Cihan’ın görüştüğü kişilerin isimleri, adresleri, GBT kayıtları var. Ancak sadece gözaltına alındığı gün 19:50’de yaptığı kayıt yok. Polis, marketin bombalanması olayının 19:50’de gerçekleştiğini iddia ediyor. Biz bu kaydı da mahkemeden istedik ancak mahkeme kabul etmedi. Şimdi bu kayda nasıl ulaşırız bunun yollarını arıyoruz.”

(Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.