ManşetEnerji

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ikinci ünitenin temeli atıldı

0
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin (NGS) ikinci ünitesinin temelinin atıldığını duyurdu. Dönmez, “Akkuyu NGS’de hedefimiz birinci üniteyi 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak” dedi.

“Dört ünitenin de inşaatına başladığımızda, burada sahada 15-16 bin civarında insanımız çalışacak” diyen Bakan şöyle konuştu: 

“Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yaptık. Özellikle Mersin’de ve içinde bulunduğumuz Gülnar ilçesi dahil olmak üzere buradaki meslek liselerinde nükleer eğitimi ilave edecek bir müfredat değişikliğine gidiyoruz.”

Danıştay’a açılan dava kabul edildi 

Akkuyu Nükleer Santrali’nin bilimsel ve hukuki olarak geçerli bir Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu ve üretim lisansı alana kadar inşaatının tamamen durdurulması talebiyle Danıştay’a yapılan başvuru, geçen hafta kabul edilmişti. 

Danıştay İdare Mahkemesi’ne sunulmak üzere Adana Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ayrıca ÇED raporunun santralin Türkiye’nin milli güvenliği, ekonomik geleceği ve halk sağlığı üzerindeki olası yıkıcı etkilerinin gözetilerek hazırlanması talebi yer alıyordu.

Rus devlet şirketi Rosotom’un inşa ettiği Türkiye’nin ilk nükleer santralinde, geçen yıl reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıkmıştı. Beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmıştı.  Covid-19 salgınının ardından da işçi alımına devam eden Santral’de işçi sayısı da on bine çıktı. İşçilerin sağlıksız koşullarda çalıştığı şantiyede kronik rahatsızlığı olduğu için 15 gün ücretli izne ayrılan işçiler de işe geri dönmeye başladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.