CHP’li vekil Akkuyu NGS’deki çatlağın görüntülerini paylaştı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır yaptığı paylaşımda 'Daha önce iki defa çatlayan zemin üzerine bir felaket kuruluyor' ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörü taşıyacak beton zeminde oluşan çatlağın görüntülerini paylaştı. Videoda zeminden sızan deniz suyunun görüntüleri de yer alıyor.

CHP’li vekil paylaşımında “Daha önce iki defa çatlayan zeminin üzerine bir felaket kuruluyor! Ülkemiz telafisi mümkün olmayan bir faciaya sürükleniyor” ifadelerini kullandı. Başarır, “Yol yakın, nükleer santralden vazgeç” çağrısında bulundu.

İki kez çatlak oluştu

Rusya devlet şirketi Rosatom tarafından yapımı üstlenilen Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesinin temel atma töreni 3 Nisan 2018’de gerçekleşmişti.

2019 yılında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlak oluştuğu ortaya çıkmıştı.Beton atılan bölüm bir daha çatlayınca, yeniden temel atılmıştı.

İzleyen günlerdeyse Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Nükleer Düzenleme Kurulu, bir kez daha bazı bölümlerde çatlakların olduğunu saptamıştı.

Üçüncü ünite için de lisans aldı

Zeminde yaşanan ve felaketin habercisi çatlaklara rağmen Santralin ikinci ünitesinin temeli ise Haziran 2020’de atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada “Akkuyu NGS’de hedefimiz birinci üniteyi 2023’te, Cumhuriyetimizin 100. yılında devreye almak” dedi.

Kasım 2020 tarihinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildiğine dair yazılı bir açıklama yayınladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR