TürkiyeDoğaManşet

CHP’li Öztunç: Orman Kanunu AKP döneminde 21 kez değiştirildi

0
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, iki kez kontrol altına alınan ancak dört gün süren çalışmalar sonucunda söndürülen Hatay‘ın Samandağ ilçesinde yanan ormanlık alanda incelemelerde bulundu. Öztunç, yaptığı açıklamada, “Orman Kanunu‘nun bütün Cumhuriyet döneminde sadece 14 kez, AKP hükümeti döneminde ise 21 kere değiştiğini” söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin üç gün kaldığı Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş‘ı aramadığını ve görüşmediğini de belirten Öztunç, “Orman yangınında bile siyaset güden bir hükümet var” diye tepki gösterdi.

Lütfü Savaş, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal ve Suzan Şahin ile birlikte yanan bölgede incelemelerde bulunup köylülerle görüşen Öztunç şunları söyledi:

Yangın ilk çıktığı zaman Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait sadece üç helikopter geldi. Keşke daha fazla olsaydı, rüzgar çok şiddetli değildi. Burada daha fazla yayılmadan bu yangını belki daha az hasarla atlatabilirdik.”  

Öztunç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun görevlendirmesiyle bölgeye geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Orman Kanunu Cumhuriyet döneminde sadece 14 kez, AKP hükümeti döneminde ise 21 kere değişti. Orman Genel Müdürlüğü, maalesef orman yangınını çıkmadan engellemek yerine nasıl söndürürümün peşine düşüyor. Yangının çıkmasını engelleyecek tedbirler alacağına, yangını nasıl söndürürüz diye bir siyaset yapıyor. Asıl hata budur. Orman Genel Müdürlüğü’nün kendisini bir kez daha değerlendirmesi gerekiyor.” 

‘Ormanlarda mevsimlik değil, daimi işçi olmalı’ 

Öztunç, Türkiye’de orman yangınlarının artışına ilişkin olarak, “Orman Genel Müdürlüğü’nün personel sayısının azalması, kalifiye eleman ve liyakatli personelin olmaması bunda etkili oluyor. Mevsimlik orman işçisiyle bu yangınlar söndürülmeye çalışılıyor. Ormanlarda mevsimlik değil, 12 aylık daimi işçi olmalı. Çevre illerdeki belediyelerden gelen ekipler olmasa belki bu yangın bu kadar söndürülemeyecekti” diye konuştu. 

Maden ihalesi var mı? 

Yanan alanın tekrar orman olması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Hiç kimse başka hesaplar içerisine girmesin. Bilemiyoruz, maden işi var mı, yok mu? İhalaler var. 766 ihale içerisinde buralar var mı, yok mu önümüzdeki günler içerisinde belli olacak. Kimse burada başka hesaplar yapmasın. Burası yeniden ormanlaşmalı. Eğer hükümet bunu yapmıyorsa bıraksınlar, aslanlar gibi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı burada. O buranın tekrar ormanlaşmasını sağlar.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.