Editörün SeçtikleriEkolojiManşetTürkiyeVideo

CHP’li Öztunç: İktidarımızda ‘çevre rantı’ sona erecek

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, AKP döneminde yapılan ekokırımlara ve çevreyi tahribata sürükleyen politikaları eleştirerek olası CHP iktidarında politikalarda ranta değil, çevreye öncelik verileceği yönünde açıklamalarda bulundu. 

Yeşil Gazete’ye konuşan Ali Öztunç, Kanal İstanbul’dan ormansızlaşmaya, Paris İklim Anlaşması‘ndan maden arama ruhsatlarına, İstanbul Havalimanı’ndan kömürlü termik santrallerine kadar birçok konuya değinerek AKP iktidarının ağacın yeşilini değil, doların yeşilini sevdiğini söyledi.

‘Çevrecilik onlarda sadece sözde’

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yirmi yıllık iktidarı boyunca malesef çevre konusunda hassas bir yönetim göstermedi” diyen Öztunç, iktidara şu sözlerle yüklendi:

“Çevre duyarlılığı gerçekten zayıf bir siyasi parti.  Her ne kadar kendilerinin çevreci olduğunu iddia etseler de çevrecilik onlarda sadece sözde. Ağacın yeşilini değil de doların yeşilini seviyorlar.”

Ormanı katlettin, ‘fidelerle Atatürk Havalimanı’nın olduğu bölgeyi ağaçlandıracağım’ diyorsun!’

“AKP iktidara geldiğinden bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanı delik deşik oldu” diyen Öztunç, yurdun dört bir yanında verilen maden ruhsatlarına ise şöyle eleştiri getiriyor:

“Her yere maden arama ruhsatı veriliyor. Ruhsat verildiği anda oralarda her tür maden arama çalışmaları başlıyor. Ağaçlar kesiliyor, toprağın bitki örtüsü kaldırılıyor, kuyular açılıyor, maden çıksa da çıkmasa da o alan adeta talan ediliyor. Son örneklerini verelim: Millet bahçeleri projeleri. Bunları bir çeşit Türkiye’yi ağaçlandırma olarak gösteriyorlar. En basit örneği; Atatürk Havalimanı. Havalimanının olduğu bölgeye ‘Millet Bahçesi yapacağız, ağaçlandıracağız’ diyorlar. İyi de üçüncü havalimanını neden yaptın o zaman oraya? Orası ormandı. Ormanı katlettin, doğal bitki örtüsü olan ormanı kestin, ‘fidelerle Atatürk Havalimanı’nın olduğu bölgeyi ağaçlandıracağım’ diyorsun! Bunlar gerçekten insanların akıllarıyla dalga geçmektir.”

“İktidarları devam ederse; ki bu mümkün değil, Atatürk Havalimanı’ndaki ranta açma projesidir. Orada başka birtakım hesaplar içerisindeler” ifadelerini kullanan CHP’li Öztunç ayrıca Türkiye’deki orman yangınlarına ve THK uçaklarıyla yangın söndürme araçlarına da değindi.

‘Onlarda da yangın başladı, söndürüldü; bizde bir türlü söndürülemedi’

Türkiye’nin Akdeniz çanağında yer alan bir ülke olduğuna vurgu yapan ve buradaki Yunanistan ve İspanya da dahil ülkelerin, özellikle geçen yıl, çok ciddi orman yangınlarıyla karşılaştığını hatırlatan CHP’li Öztunç şunları aktardı:

Yunanistan, İspanya ve Türkiye’de… Saydığım ülkelerde orman yangınları başladı, söndürüldü. Bizde ise bir türlü söndürülemedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı var, bu işlerle ilgilenmiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı var, hiçbir şekilde ormanları korumakla ilgili çalışma yapmıyor. Orman yangınları ülkesi olan Türkiye’nin uçağı, yangın söndürme helikopteri yok. Türk Hava Kurumu (THK) var olan helikopterleri ve özellikle uçakları hangarlara çekiliyor. Bunların kullanılmasına izin verilmiyor. Niye? Rus firması para kazansın diye. O Rus firmasıyla uçak kiralama aracılığını kim yapmışsa Türkiye’deki orman yangınlarının söndürülememesinin sebeplerinden birisi de odur.”

‘Orman yangınlarıyla ilgili çok ciddi tedbir alınması gerekiyor’

Orman yangınlarının her dönem olacağını, ancak önemli olanın yangını södürebilmek olduğunu vurgulayan CHP’li Ali Öztunç, “Bunun için de yapılabilecekler var. Örneğin bu orman yangınlarından sonra Muğla’da Orman Çalıştayı düzenledik. En azından sorunları tespit ettik, çözüm önerilerimizi dile getirdik. Orman yangınlarıyla ilgili çok ciddi tedbir alınması gerekiyor” dedi ve ekledi:

“Orman bölgelerinde orman köylüsüne fırsat verilmesi gerekiyor. Orman köylüsü görevlendirilmeli. Altı ay geçici işçilik olmaz. Oysa yıl bazında olsa (çalışan) en azından onu mesleği olarak kabul eder ve layıkıyla yapmaya çalışır.”

CHP’den orman sözü

Gelecek süreçte, iktidar değişiminde orman yangınlarına ilişkin çok ciddi çalışmalar yapacaklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, partisinin orman koruma konusundaki vaatlerini şöyle anlatıyor:

“Ormanı bir ekolojik sistem, bütün olarak göreceğiz. Sadece ağacıyla değil, çalısıyla çırpısıyla, börtüsüyle böceğiyle orman olarak görülecek ve bu konuda ciddi korumalar alacağız. Asla ormanlık alanlarda ormansızlaşma projelerini sürdürmeyeceğiz. Ormanı asla ağaç, para olarak görmeyeceğiz. Seyrekleştirmek adı altında sadece kendi yandaşlarını zengin etmenin hesabı içerisindeler.

‘Kanal İstanbul’a izin vermeyeceğiz’

Kanal İstanbul diye bir proje getiriyor. Gerçekten yüz yıllardır kimsenin aklına gelmemiş, beyefendinin aklına gelmiş. Saçmasapan ve asla yapılmaması gereken, bizim de çok şiddetle karşı çıktığımız bir projedir. Bunun yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

‘Sorunu nasıl çözeceğimizi biliyoruz’

Muhalefet partisi olarak hükümetin çevre konusundaki yanlışlarını, eksiklerini tespit ettiklerini ve bunları her yıl doğa hakları ihlalleri raporlarıyla yaptıklarını belirten CHP’li Öztunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Sorunu nasıl çözeceğimizi biliyoruz. Siyanürle altına ayrıştırma işine izin verilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Sahil bölgelerinde gördüğünüz her ufacık araziye ağaçları kesip otel, yazlık, villa yapılmaması gerektiğini söylüyoruz. Koylarımızın talan edilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Yangınlardan sonra ormanlık alanların rezidanslara açılmaması gerektiğini söylüyoruz. Doğal yaşamın korunması gerektiğini söylüyoruz.”

‘Parayı duyunca getirdi, onaylattı Tayyip Bey’

Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşması‘na imza atttığının altını çizen CHP’li Öztunç, şunları aktarıyor:

“Parayı duyunca getirdi, onaylattı Tayyip Bey. Ama onaylandı bu. Vaatlerimiz var: Mesela kömürlü santrallerden çıkmak. Bu vaadi veriyorsunuz, geliyorsunuz Türkiye’de kömürlü termik santralleri artırmak için çaba harcıyorsunuz.”

‘İnsanların tepesinden aşağıya zehir akıyor’

Afşin, Elbistan bölgesindeki santrallere işaret eden CHP’li Öztunç hükümeti çevre tahribatlarını örnek vererek eleştiriyor:

“Afşin, Elbistan yeni santraller açılması için hükümet çaba harcıyor. Eskileri zaten filtresiz çalışıyor. İnsanların tepesinden aşağıya zehir akıyor. Kül yağıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur ki; kışın kar siyah yağsın. Afşin’de, Elbistan’da kar simsiyah yağıyor. Çevre katliamları devam ediyor. AKP hiç umursamıyor. Halka bakmıyor, ranta bakıyor. Başka hiçbir şeyi gözü görmüyor. Biz çevre politikamızda CHP iktidarında rantı hiçbir şekilde düşünmeyeceğiz, önce ‘çevre’ diyeceğiz. Gidip de şehirlerin en güzel yerlerinde maden ocaklarına izin verilemez. Termik santrallere izin verilemez, o şehirleri bitirir.”

‘CHP iktidarında Türkiye’de çevreye saygılı bir iktidar olacak’

Son olarak CHP’li Ali Öztunç, ülkenin enerji ihtiyacına da değinerek yenilenebilir enerjiye işaret ediyor:

“Şüphesiz ki Türkiye‘nin enerjiye ihtiyacı var. Ama yenilenebilir enerji diye bir enerji var artık. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. JES‘e karşı değiliz ama jeotermal santrallerin re-enjektesinden tutun nasıl çalıştığına kadar yeni düzenleme yapılması gerekiyor. Aydın Germencik‘e gidin, kükürt kokusundan duramazsınız. Biz diyoruz ki olsun ama çevre ihlalleri yapılmadan gerçekleşsin.

CHP iktidarında Türkiye’de çevreye saygılı bir iktidar olacak. Biz ekolojiyi koruyacağız çünkü bu doğa bize atalarımızdan miras bırakıldı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.