KadınManşetTürkiye

CHP’li kadın milletvekillerinden Meclis’te mor kürsü protestosu

0

CHP’li kadın milletvekilleri, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla İstanbul Sözleşmesi‘nin feshedilmesini protesto etmek amacıyla Meclis kürsüsünü mor örtü ile kapladı.

Oturumu yöneten AKP’li TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, mor örtünün kaldırılmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise örtünün kaldırılmasını reddetti.

Uyarı alan Karaca: Şeref madalyasıdır

Örtünün kaldırılmaması üzerine Bilgiç oturuma iki kez ara verdi. Protestonun devam etmesi üzerine Karaca’ya uyarı cezası verildi. CHP’li vekil bu cezayı “Bu ceza tüm kadınlar adına şeref madalyasıdır” sözleriyle karşıladı.

‘800 bin euroyu cebe indirdiniz’

Karaca Genel Kurul’da bir konuşma da gerçekleştirdi. Kasım 2019’da hükümetin Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Kapsamlı Kurumsal Müdahale Geliştirme Projesi hazırladığını hatırlatan Karaca şunları söyledi:

Hemen soluğu Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nde aldığınız. ‘Biz bu projeyle İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağız ve etkin uygulanması için de sizden destek istiyoruz’ dediniz. 800 bin euroyu cebe indirdiniz. 800 bin euroyu alarak dediniz ki: ‘Üç yıl içinde, otuz altı ayda yani 22 Mayıs 2022’ye kadar İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması için Aile ve Çalışma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı birlikte çalışacağız, milleti eğiteceğiz.’ Henüz daha aldığınız 800 bin euronun uygulanmasının süresi bitmeden, bir yıl kala, bir gece yarısı, tam da zihniyetiniz gibi kapkaranlık bir gecede Meclis iradesine darbe yaparak ‘İstanbul Sözleşmesi’nden bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekiliyoruz’ dediniz. Değerli milletvekilleri, bunun adı dolandırıcılıktır.

‘Tarikatların bir avuç oyuna muhtaçsınız’

İstanbul Sözleşmesi’nin kadına şiddeti önlemek için olduğu hatırlatılan açıklamada “Kadına şiddeti önlemek, durdurmak, korumak ve cezalandırmak ve bunun için de politika üretmektir ama siz ne yaptınız? ‘Kadınlar şiddete uğrasın, kadınlar cinayete kurban gitsin ama yeter ki bizim oyumuz azalmasın’ dediniz” denildi.

Karaca bu karara “Ama tek çareniz, tek çıkarınız şeyhlerin, tarikatların, müritlerin, şeyhlerin bir avuç oyuna muhtaç olduğunuz için İstanbul Sözleşmesi’ni onların talimatıyla geri çekmeyi yeğ gördünüz. Ama 42 milyon kadın, emin olun, bunun hesabını size Mecliste soracak” tepkisini gösterdi.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.