ManşetTürkiye

CHP’li Karaca: İnsan Hakları Eylem Planı’yla ilgili anlatılanlar anayasada var, uygulanmıyor

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve yargı reformu kapsamında hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’na yönelik tepkiler gelmeye devam ediyor.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, bugün CHP Genel Merkezi’nde İnsan Hakları Eylem Planı konulu bir basın açıklaması yaptı.

Karaca, “Hak ve hukuka saygısı olmayan bu zihniyetin açıkladığı insan hakları eylem planı göstermeliktir, kandırmacadır” dedi.

‘Sansürleme çabası’

Gülizar Biçer Karaca, insan hakları eylem planının, CHP’nin yıllardır her hafta aynı gün ve saatte yaptığı grup toplantısına denk gelmesinin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun sansürleme çabası olduğunu söyledi:

İnsan hakları eylem planının, ana muhalefet partisi CHP’nin yıllardır her hafta grup toplantısının yapıldığı gün ve saatte açıklanması, Sayın Genel Başkanımızın milletin gerçek gündemini kamuoyuyla paylaşacağı grup konuşmasını kaynağında sansürlenme çabasıdır.

Bu anlayış hak, hukuk, adalet duygusundan yoksun zihniyetin yansımasıdır.

Hak, hukuk ve adalet anlayışından fersah fersah uzak tek adamın bu tutum ve tavrı göstermektedir ki, açıklanan insan hakları eylem planı, geçmişte olduğu gibi bugün ve bugünden sonra uygulanmayacaktır. Hak ve hukuka saygısı olmayan bu zihniyetin açıkladığı insan hakları eylem planı göstermeliktir, kandırmacadır.

‘Bu belgeyi özeleştiri kabul ederiz’

CHP’li Karaca, söz konusu eylem planını özeleştiri olarak kabul edeceklerini belirterek, yedi yıl önce de açıklanan eylem planında hedeflenenlerin yerine getirilmediğine şöyle değindi:

Bu belgeyi özeleştiri belgesi olarak kabul ederiz; ancak insan hakları ve özgürlükler adına daha fazlası olduğunu söylemeyi zul sayarız.
7 yıl önce açıkladıkları eylem planının sunuş yazısında bir hedefleri vardı: AİHM’deki ihlal kararlarını azaltmak. Peki, öyle mi oldu?

O zamanlar AİHM’de türkiye aleyhine açılan ve derdest olan dava oranı yüzde 11,3 iken bu oran 2020 verilerine göre yüzde 18 ‘e çıktı.
O zamanlar Rusya, İtalya, Ukrayna ve Sırbistan’dan sonra beşinci sırada olan Türkiye, bugün Rusya’dan sonra ikinci sırada. 2005 yılında 55 bin insan cezaevindeydi. 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle bu sayı 271 bine çıktı.

İşte bu verilerde de görüldüğü üzere Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı eylem planı bir masaldır. Artık anlatacak hikayesi kalmayan sarayın tek adamı, milleti masal anlatarak oyalamaya çalışıyor.”

‘Açıklanan eylem planında yeni bir şey yoktur’

Gülizar Biçer Karaca, Başbakan tarafından açıklanan eylem planının, Türkiye’nin zaten yerine getirmekle yükümlü olduğu haklar olduğunu hatırlattı.

Karaca, ayrıca Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin insan hakları eylem planının uygulanmasını desteklemek için iktidara 1,2 Milyon Euroluk destek verdiğini de vurguladı:

Açıklanan eylem planı Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler nezdinde taraf olduğumuz yerine getirmekle yükümlü olduğumuz haklardır. Fazlası değildir yeni bir şey yoktur. Gösterişli şovlarla ekonomik buhrana dışarıdan para bulma çabasıdır tabi dışarıdakileri kandırabilirse.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi insan hakları eylem planının uygulanmasını ve raporlanmasını desteklemek için 18 ay önce 1.200.000 avroluk bir destek açıkladı, tabi söz konusu para olunca saray iktidarı bu fırsatı kaçırmadı.

1.200.000 avroyu aldı. Çürüyen itibarlarını makyajlamak, iktidarda tutunabilmek için kullandı. Proje süresi 1 mart 2021 tarihinde bitti. Apar topar 2 mart günü zaten Anayasada ve imzalanan uluslararası sözleşmelerde varolan temel hak ve hürriyetleri sıralayıp millete masal anlattı. Yani hep birlikte dün 1.200.000 avroluk bir masal dinledik.”

‘Yasaları uygulayın yeter’

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, eylem planında sözü geçen maddelerin anayasada var olduğunu ancak uygulanmadığını kaydetti:

Sayın Erdoğan dün elinize yazılıp verilen ve prompterden okuduklarınız Türkiye Cumhuriyetinin imzaladığı, onayladığı uluslararası sözleşmelerde zaten var. Dün anlattıklarınız anayasamızda zaten var. Siz uygulamıyorsunuz.

Sayın Erdoğan yoksa saraya muhalif olanları insan olarak kabul etmiyor musunuz? 19 yıldır aklınız nerdeydi? 19 yıldır elinizi bağlayan mı vardı?
1.2 milyon avro alıp ekran karşısına çıkıp millete, hakları gasp edilenlere masal anlatmayı bırakın.

Mevcut yasaların gereğini yerine getirin, yasaları uygulayın yeter.
Ya da artık gölge etmeyin, sandığı getirin başka ihsan istemiyor bu millet sizden.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.