YerelDoğa MücadelesiManşet

CHP’li Erbay: Dünyaca ünlü Akyaka ve Kadın Azmağı talana açılıyor

0

CHP Muğla Milletvekili Avukat Burak Erbay, Muğla Akyaka’da doğal güzellikleri ve mimari yapıyı olumsuz etkileyecek Akyaka İmar Planı Revizyonu ile ilgili açıklama yaptı.

Akyaka’nın doğal güzelliklerinin yanı sıra biyolojik çeşitliliğini, koruma alanlarını ve özgün mimari yapısını bozarak yapılaşmanın önünü açacak imar planını eleştiren Erbay, “Bu plan hayata geçerse Akyaka betona ve ranta teslim edilecektir. Eşsiz doğal güzelliklerimiz, kendine has mimari yapımız ve Azmak nehrimiz yok olacaktır” dedi.

‘Her gün yeni bir talan’

Muğla’nın her geçen gün başka bir talan planıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Erbay, “Bir sabah kalkıyoruz yeni bir talan planıyla karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı kararıyla Bodrum’da bir milyon metrekare alan imara açıldı. Öte yandan Muğla’nın çeşitli bölgelerinde 32 alanda jeotermal arama sahası ilan edilerek ihaleye çıkarılmak istendi. Köyceğiz Sandras Dağı’nda maden sahası için ormanlarımız ve içme su kaynaklarımız yok ediliyor. Şimdi de dünya güzeli Akyaka imara açılarak talan edilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

Söz konu imar değişikliğile ilgili de bilgi paylaşan Erbay, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Akyaka ve Azmak Kıyı Bandı İçin Koruma Amaçlı Akyaka İmar Planı Revizyonu adında bir plan askıya çıkarıldı. Koruma Amaçlı Plan dense de planı incelediğimizde gördük ki yine tam bir yağma ve talan planlanmış” dedi.

Koruma amaçlı plan denilmesine rağmen Akyaka’yı imara açtığını tespit ettiklerini belirten Erbay, Bu planlamayla kentin dokusu bozulmak isteniyor. İnsanlar yaşadıkları mekanlardan koparılmak isteniyor. Mekanlar ve kentler yaşayan, tarihi ve kültürel mirası taşıyan, ruhu olan alanlardır. Ancak bu projeyle Akyaka ruhundan ve tarihinden koparılmakta betona boğulmak istenmektedir” ifadelerine yer verdi.

‘Yat limanı ve konaklama alanları inşa edilecek’

Açıklamada “Her ne kadar bu planlamayla Akyaka’da bir yat limanı yapılmayacağı ve azmak kıyı şeridinde yer alan, azmakla bütünleşmiş mekanların yıkılmayacağı söylense de Bakanlık tarafından açıklanan planda Akyaka kıyı şeridinde bir yat limanı inşa edileceğini görüyoruz” denildi.

Askıdaki plana göre yapılması planlanan yat limanının yapılacağı alanın hassas ekosistemi nedeni ile korunması gereken Kadın Azmağı’nın girişinde yer aldığını söyleyen Erbay, “Buraya yat limanı yapılması durumunda tekne trafiği, çevre, gürültü ve ses kirliliği yaratacak, bu bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkileyecek, Akyaka’nın kıyı ekosistemini tahrip edecektir” dedi.

Diğer yandan yat limanının kıyıda yapılacak eklentilerinin de kent yaşamını olumsuz etkileyeceğini belirten CHP’li vekil “Limanın hemen arkasında yer alan kent meydanı kamusal alan olmaktan çıkarılarak, burayı işletecek şirkete devredilecek ve halkın kıyı ile bağlantısı koparılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

‘Yaşayanlar evlerinden edilecek’

Planda yat limanının yapılacağı alanın arka kısmında yer alan, halkın nefes alabildiği son yer olan Akyaka Meydanı’nın ve yanındaki beş parsellik konut alanının da Özel Proje Alanı ilan edildiği belirtildi.

Bu beş parselde iki yüz ailenin yaşadığı belirtilen açıklamada “Bu alan Özel Proje Alanı ilan edilerek kamulaştırma yöntemi dışında ilçe belediyesinin belirlediği emlak vergisi rayiç bedelleri üzerinden bedel tespiti yapılarak vatandaşın elinden alınacaktır. Bu planlamayla buralar yıllardır orada yaşayan insanların elinden alınarak bu projeyi yapacak yandaş şirkete devredilecektir” denildi.

‘Kadınlar Azmağının doğal yapısı bozulacak’

Burak Erbay konuşmasının devamında değişikliği Kadınlar Azmağı’nı de etkileyeceğini söyleyerek “Kadınlar Azmağı her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin görmek için geldiği, kendine özel ekosistemi ile canlı flora ve faunası olan bir yerdir. Ancak hem yat limanı yapılması ile hem de Azmak Kıyı Bandı Düzenleme Projesi ile bu doğal yapısını kaybedecektir” dedi.

‘Halka açık araziler daraltılıyor’

CHP’li vekil ayrıca planla birlikte halkın kullanımına açılan arazilerin büyük ölçüde daraltıldığına dikkat çekti. Buna göre imar planı ile Akyaka’da halkın kullanımına sunulan kamusal alanlar önemli oranda daraltılıyor.

Çocuk Oyun Alanı 5 bin 28 metrekareden bin 839 metrekareye, Sosyal Kültürel Tesis Alanı 9 bin 136 metrekareden 2 bin 109 metrekareye, Meydan Alanı 5 bin 944 metrekareden 3 bin 86 metrekareye, Park Alanı ise 255 bin 583 metrekareden 140 bin 155 metrekareye düşürülüyor.

Öte yandan otel inşaatlarının ise artırıldığını belirten Erbay, “Otel ve yat limanı eklentileri inşaatı için izin verilen alan 12 bin 765 metrekareden 74 bin 197 metrekareye yükseltilmektedir. 62 bin metrekare alan otel ve AVM inşaatına açılacaktır. Yani imar yaklaşık altı kat artırılmaktadır. Bu durum göstermektedir ki bu plan halkın yararına değil burada inşaat yapacak yandaşın yararınadır” dedi.

İtiraz dilekçeleri sunuldu

Konuyla ilgili itirazlarını yaptıklarını ve hukuki süreci takip edeceklerini belirten CHP’li Milletvekili şu ifadelere yer verdi:

Bakanlık tarafından askıya çıkarılan planın iptaline ilişkin CHP Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, İlçe Başkan Yardımcımız Şennur Taşdemir, Gençlik Kolu Başkanımız Mehmet Özgür Özçelik ve Akyakalı vatandaşlarımızla birlikte yaklaşık 500 itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettik.

Akyaka’da yaşayan vatandaşlarımız ve konunun uzmanlarından görüş alınarak, ortak akılla, doğaya ve insanların yaşan alanlarına zarar vermeyecek bir plan yapılana kadar bu planın iptali için sonuna kadar takipçisi olacağız. Bütün hukuki yollara başvuracağız.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.