Doğa MücadelesiManşetTürkiye

CHP’li Öztunç: Uçaklar için de yangın garantisi mi verildi?

0

CHP Genel başkan yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınında kullanılmayan yangın söndürme uçaklarıyla ilgili iddialara ilişkin bir açıklama yaptı.

CHP’li Öztunç, “AKP halen devlet yönettiğinin ciddiyetine varamadı. Bütün afet ve krizleri yönetilecek süreçler olarak değil, para kazanma imkanı olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

‘Uçaklar neden kullanılmıyor?’

Öztunç, mayıs ayından bugüne dek Türkiye genelinde toplam 198 yangının meydana geldiğini hatırlattı ve şu açıklamalarda bulundu:

Kriterleri sağlamıyor diye Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını hangara kaldıran AKP Ruslara kıyak yapmak için aldığı uçakları neden kullanmaz? İddia doğruysa gerçek bir fiyasko. Acaba bu uçaklar içinde yangın garantisi de verildi mi? Artık her şeyden şüphelenir olduk.”

‘Facianın eşiğinden döndük’

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın ormanları koruma ve geliştirmede yetersiz olduğunun altını çizen CHP’li Milletvekili, facianın eşiğinden dönüldüğünü kaydetti:

Her yıl bu mevsimlerde orman yangınları sorunuyla karşı karşıyayız. Mevcut uçakları hurdaya ayıran, aldığı uçağın parasını ödemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. AKP yönetemiyor. İhmalin sonuçları daha da ağırlaşmaya başladı. Dün bir canımızı yitirdik. 5 personelimiz son anda yanmaktan kurtuldu. Facianın eşiğinden döndük… Bunun hesabı verilmeli.”

Öneriler

CHP’nin yanan ormanlık alanlarla ilgili önerileri ise şöyle:

  • Anayasanın 169. Maddesi gereğince, yanan orman yerlerinde yeni orman yetiştirilmeli, bu alanlarda kesinlikle başka bir faaliyete izin verilmemelidir. Bu alanlar imara açılmamalı, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmemelidir.
  • Orman alanlarındaki denetimler artırılmalı, önleyici denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.
  • Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri arttırılmalıdır.
  • Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Orman köylülerine yönelik eğitimler arttırılmalıdır.
  • Yangının sorumluları etkin bir biçimde araştırılmalı, yargı makamları önüne çıkarılmalıdır.
  • Orman yangınlarının makul sürede kontrol altına alınmasını sağlayacak ve daha geniş alanlara yayılmasını önleyecek stratejiler oluşturularak, buna yeterli ekipman ve personel bulundurulmalıdır. Bu yeterliliğe sahip olmayan özel firma ile yapılan sözleşme feshedilmeli ve orman denetimleri kamu eliyle yürütülmelidir.

You may also like

Comments

Comments are closed.