EnerjiManşetTürkiye

[CHP’de Akkuyu krizi] Başarır: Santrali yıkacağız, Akın: İktidarımızda devam edecek

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, destekleyecekleri adayın seçimleri kazanması durumunda uygulanacak enerji politikaları hakkında aralarında bir grup gazeteciye bilgi verdi.

AKP’nin hali hazırda yürüttüğü enerji yatırımlarının sürüp sürmeyeceğine ilişkin soruyan Akın şu yanıtı verdi:

Akın: Nükleer enerjiye karşı değiliz, Akkuyu devam edecek

“Devlette devamlılık esas olduğu için Akkuyu Nükleer Santral projesi tabii ki devam edecek. Biz CHP olarak nükleer enerjiye karşı değiliz. Ancak, Akkuyu Nükleer Santrali projesi hakkında mevcut durum analizi, sözleşme detaylarını bilmiyoruz. Bunları irdeleyeceğiz. Bir kere bunları kamuoyuna açıklayıp rahatlatmak lazım. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi Türkiye’nin nükleer teknolojiye sahip olması. Türk vatandaşlarının da işin içinde olduğu ve oyuncu oldukları ve teknolojiyi geliştirdikleri bir noktaya getirelim diye uğraşıyoruz. Tüm enerji konularına açığız ama önce insan diyoruz” ifadelerini kullandı.

Başarır: Tamamen ortadan kaldıracağız, Putin’in söz hakkı yok

CHP Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır ise geçen mart ayında, santralin ‘millileştirilmesi’ tartışmaları sırasında gazetemizle yaptığı video-röportajda, projeye tamamen karşı olduklarını ve iktidara gelmeleri halinde Akkuyu NGS inşaatını tamamen ortadan kaldıracaklarını söylemişti.

Başarır, iktidarı devralmaları durumunda projeyi iptal etmenin, Rusya ile ilişkilerde getirebileceği sonuçları nasıl yöneteceğine dair soruya da “Rusya bizi anlayacaktır. Putin’in böyle bir söz hakkı, sitem etme hakkı yok, 84 milyonun söz hakkı var” cevabını vermişti. 

Ali Mahir Başarır, Yeşil Gazete’ye şunları söylemişti:

  • İktidara geldiğimiz zaman zaten sözleşmenin bir tarafı olacağız. Bizim de bir enerji bakanımız olacak. Ve bu sözleşmeyi masaya yatıracağız: Uluslararası teamüle ve hukuka uygun yapılmış mı? İş mevzuatımıza uygun mu? Biz bu projeden kurtulmak istiyoruz.
  • Zaten orası deprem bölgesi. Zemininde sürekli yapıldığından beri çatlaklar oluyor. Aslolan çevrenin korunmasıdır.
  • Biz bu dertleri çekmek istemiyoruz. Evet, biz geldiğimizde zaten orayı ortadan kaldırıp tekrar eski haline, ağacına, denizine, yeşiline, doğasına kavuşturmak istiyoruz.
  • (İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘millileştirme’ çağrısının hatırlatılması üzerine) Millileştirmekten kasıt nedir bilmiyorum ama biz zaten bu projenin kendisine karşıyız. Millileştirme projelerimiz var: Mesela Osmangazi köprüsü1915 Köprüsü, yeni havaalanında garantileri ortadan kaldırıp tamamen 84 milyonun emrine açmak gibi planımız var. Ama biz topraklarımızda hiçbir tehdit istemiyoruz, santrale tamamen karşıyız. 

Temiz enerji ve enerji üssü tartışması

Dün gazetecilere Türkiye’nin enerji üssü haline gelmesini istediklerini de söyleyen CHP’li Akın, “Ne kadar güzel bir şey enerji üssü olmak? Bunun detayları biz çok yakından takip ediyoruz. Alış, satış, kurulum, pazarlama detayları ile bilgimiz şu anda eksik. Bu ileriye doğru Türkiye’ye fırsatlar yaratabilir. Tabi bu iyi yönetilebilir ise. Bu iktidarın planlama diye bir sıkıntısı var. Bunun iyi planlanıp ona göre yol haritasının belirlenmesi gerekir” diye konuştu. 

Türkiye’de yeşil dönüşüm hedeflediklerini de kaydeden Akın, “Enerjinin ödene bilir şartlarda temiz ve kaliteli elektriğe ulaşımın mümkün olduğu bir sistemi hedefliyoruz. Enerji bir tasarım işi, biz bu enerji tasarımına başladık. Yüzümüzü gündeşe döneceğiz. Yeşil dönüşüm atacağımız adımların finansman alt yapısı hazır. Yeşil dönüşüm olmadan finansa ulaşamıyorsunuz. Şu anda Sayın Genel Başkanımız İngiltere’de. Yeşil dönüşüm projelerinde kullanacağımız finansmanla ilgili uluslararası yatırım fonları hazır” ifadelerini kullandı.

Ali Mahir Başarır da Ahmet Akın’a referans vererek partisinin enerji politikası ve yenilebilir enerjiyle ilgili yönelimini ise şu şekilde anlatmıştı:

  • Enerji politikamızda nükleer yok. Bu proje başladığından beri biz orada köylülerle, STK’larla birlikte mücadele verdik. Başından beri nükleer santrallere –Sinop‘ta da Mersin’de de – karşı çıktık.
  • Türkiye sadece güneş enerjisiyle ihtiyacını karşıladığı gibi elektrik fazlası bile kalıyor. Yeter ki buna yatırım yapılabilsin. Ama şu ana kadar hiç yapmamışız. Bu konuda belediyelerimiz zaten çalışmaya başladı. Örneğin Mersin bundan sonuç almaya başladı. Demek ki biz devlet olarak öncü olduğumuzda sonuç alabileceğiz.
  • Bunlarla ilgili enerji politikalarından sorumlu başkanımız Ahmet Akın ve konunun uzmanları yaklaşık dört yıldır çalışıyor. Bu projeleri de seçimlerde açıklayacağız.
  • Biz temiz enerji istiyoruz, topraklarımızda tehlike istemiyoruz. Tehlike olmaz demeyin, dünyada her ihtimal gerçekleşiyor: Çernobil‘de hala ot bitmiyor. Türkiye toprakları güneş enerjisi açısından çok zengin, bu zenginliğini kullanmalı.

Ahmet Akın kendi iktidarlarında elektrik dağıtım şirketlerinin denetleneceğini, yatırım yapmayanlarla ilgili yaptırımlar ve gerekirse sözleşme fesihleri olacağını kaydetti. CHP, kalıcı yaz saati uygulamasını da kaldırmayı hedefliyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.