DoğaEkolojiManşet

CHP’den ‘siyanür’ uyarısı: Gümüşhane’de bir kişi öldü, Kirazlı’da 11 bin ton siyanür kullanılacak

0

Gümüşhane’de faaliyet yürüten maden tesislerinde incelemede bulunan CHP heyeti, hazırladıkları raporda, maden tesislerinde çalışan bir kişinin siyanür zehirlenmesinden öldüğünü, atık suların temiz su kaynaklarına bulaştığını açıkladı. Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan da Alamos Gold’un Kirazlı’daki madeninde belirtildiği gibi 100-200 ton değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacağını söyledi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya,  Giresun Milletvekili Necati Tığlı, İstanbul milletvekilleri Turan Aydoğan, Gökhan Zeybek ve Emine Gülizar Emecan, Gümüşhane il ve ilçe teşkilatı yöneticileri ve üyeleri ile birlikte Gümüşhane’de faaliyet yürüten maden tesislerinde incelemelerde bulundu.

Biçer Karaca, vekiller ve örgüt üyeleri, yapılan incelemeler sonunda hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, madenlerde kullanılan siyanür nedeniyle yaşamını yitiren Rıdvan Doruk’la ilgili Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararı hakkında bilgiler de yer alıyor. CHP’nin Gümüşhane yerinde inceleme ziyaretinden çıkan çarpıcı sonuçlar şöyleı:

Siyanür zehirlenmesi nedeniyle yaşam kaybı gerçekleşti: Yıldız Maden tesislerinde çalışan Rıdvan Doruk isimli yurttaşın siyanür zehirlenmesi nedeniyle 05.09.2019’da yaşamını yitirdiği, Adli Tıp Kurumu’nun bu yöndeki raporuna rağmen Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekiliyor.

Atık sular, temiz su kaynaklarına karışıyor: Geçtiğimiz Temmuz ayında, Gümüşhane Şiran ilçesine bağlı Karamustafa köyü sınırlarında bulunan Yıldızlar Holding’e ait Maden Tesislerinde, atık barajına atık su basan plastik borunun patlaması sonrasında, Midi deresi başta olmak üzere, temiz su kaynaklarına atık suyu karışmıştır. Koza Madenciliğe ait Mastra isimli maden tesisinin etki alanı içerisinde bulunan Dibekli Köyü’nde içme suyundan kaynaklı zehirlenme vakıaları yaşanmış, kısa bir süre içerisinde 192 vatandaşımız zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurmuştur.

Denetimsizlik vahşi madenciliğe yol açıyor: Valilik ve Koza Madencilik yetkilileri; Dibekli köyünde 192 kişinin zehirlenmesine neden olan içme suyundaki kirliliği “kanalizasyon” gerekçesine dayandırmıştır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi kuruluşların denetim görevlerini aksatığı yönünde, vatandaşların yoğun şikayetleri bulunmaktadır. İl Çevre Durumu Raporunda, madenciliğin tarım üzerinde yarattığı etki hakkında bir veri bulunmadığından söz edilmiştir. Köylerdeki içme ve kullanma sularındaki kirliliği ölçmek için alınan su numuneleri Valilik eliyle bu maden firmalarına yaptırılmaktadır. Sudaki siyanür oranı, maden tesislerinin laboratuvarlarında yapılan incelemelerde, mevzuat yönünden kabul edilebilir seviyede siyanür çıkıyor. Denetim mekanizması kamu eliyle yürütülmek zorundadır. Gümüşhane Valiliği bu yetkisini şirketler eliyle yürütmektedir.

Tarım ürünlerinde verimlilik düştü, ürünler ‘siyanürlü’ denilerek alınmıyor: Karamustafa ve Dibekli Köylerinde görüşlerini CHP heyetine aktaran vatandaşlarımız, madenlerden çevreye yayılan toz ve kirleticiler nedeniyle arıcılık ve bal üretim faaliyetlerinin eskisi gibi yapılamadığı, bölgede bal üretiminin çok düştüğünü ve maden kaynaklı toz ve kimyasallar nedeniyle arı ölümlerinin olduğunu ve bu nedenle arıların meyve ve sebze çiçeklerini dölleme faaliyetlerini yapamadıkları için meyve sebze verimlerinde eskiye göre ciddi düşüşler olduğunu, bu ürünleri satarak geçinen köylülerin büyük mağduriyetler yaşadıklarını aktarmışlardır. Yetiştirdikleri tarımsal ürünlerin, bölgedeki pazarlarda önyargı ile karşılandığından ve “siyanürlüdür” denilerek alınmadığından söz etmişlerdir. Gümüşhane’nin tarımsal yönden verimliliğini aktaran il sakinleri, pestil, köme gibi ürünlerin il dışına ve yurtdışına yüksek bir oranda gönderildiğini de iletmişlerdir.

Köylüler borç batağında: Yıldızlar Maden firması açılmadan köylülere istihdam vaadinde bulunuluyor. Köylüler kamyon aldırılarak, taşımacılık kooperatifi kuruyor. Köydeki esnaftan alışveriş yapılarak, köyün ekonomisine katkı sunuluyor.  Şirket bahsedilen yöntemlerle girdiği bütün ekonomik ilişkilerde, köylüleri ekonomik buhrana sokmuştur. Çünkü, köylülere paraları düzenli bir şekilde ödenmemiştir. Uzun süredir, alacaklarını tahsil edemeyen köylüler mağduriyetlerini dile getirmişlerdir.

Raporda, çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

1.) Gümüşhane’de Sağlık Etki Değerlendirmesi yapılması zaruridir. Kentin tüm potansiyelleri, kamu sağlığı ve başka kriterler üzerinden Gümüşhanelilerin, kendilerine karşı pompalanan maden yatırımlarına ihtiyaçlarının olup olmadığını görebilmek için bir fırsat yaratacaktır.

2.) İlin tarımsal potansiyelleri güçlendirilmelidir.

3.) Vatandaşlar, kamunun aktif denetleme işlevini güçlendirmelidir.

Raporun tamamı için gumushane-raporu-15-agustos-2019-1

Gökhan: Kazdağlarına zehir yağdıracaklar

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Kirazlı bölgesinde yürütülen altın madeninde açıklandığı gibi 100-200 ton değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacağını açıkladı. Gökhan, “O ağır metaller yağmur suları ve diğer etkenlerle gün yüzüne çıkacaktır. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Belediyesi’nin eylül ayı meclis toplantısında konuşan Gökhan, Kazdağları’nda yürütülen madencilik faaliyeti hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Bölgede kullanılacak siyanürün miktarını da paylaşan Ülgür Gökhan “Kirazlı’da açıklandığı gibi bir, iki, yüz, iki yüz değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacak. O topraklara 11 bin ton siyanür değecektir. O ağır metaller yağmur suları ve diğer etkenlerle gün yüzüne çıkacaktır. Burada birbirimizin söylediklerini çürütmeye gerek yok. Her şey ortada. Ama biz mücadele etmeye ve Kaz Dağları’nı kurtarmaya devam edeceğiz” dedi. Başkan Gökhan ayrıca altın ayrıştırmada kullanılan siyanürün ne kadar iyi muhafaza edilirse edilsin olası bir deprem ihtimalinde toprağa sızıp toprağı zehirleyeceğini paylaştı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.