İklim KriziManşetTürkiye

CHP’den Paris İklim Anlaşması raporu: Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı çok yetersiz

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunularak onaylanan Paris İklim Anlaşması‘na yönelik bir rapor hazırladı.

Raporda, “Paris Anlaşması’nın gereği olarak Türkiye’nin enerji dönüşümünü gerçekleştirmesi ve ekonomisinin yapısal durumunu da göz önünde bulundurarak bunu nasıl yapacağını daha doğrusu stratejisini acilen belirlemelidir” denildi.

‘Karbon net sıfır olacağına dair yol haritası yok’

Milliyet‘te yer alan habere göre, raporda Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planı‘nın çok yetersiz olduğu kaydedilirken, Türkiye’nin nasıl karbon net sıfır olacağına dair yol haritası olmadığı da belirtildi:

Hükümet konuyu sadece AB ile ticaret olarak görüyor olmalı ki Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın hazırlanması ve uygulanması konusundaki koordinasyon rolü de Ticaret Bakanlığı’na verilmiştir. Bu eylem planında gerçek anlamda Türkiye’nin nasıl karbon net sıfır olacağına dair yol haritası yoktur, konu söylemden ibarettir.”

‘Hızla harekete geçilmesi gerekli’

2030’a kadar emisyonların yüzde 55 azaltılması isteniyorsa bugünden harekete geçilmesi gerektiğinin de altı çizildi:

Önümüzdeki birkaç yıl çok kritik, 2030’a kadar emisyonları yüzde 55 azaltmak istiyorsak bugünden harekete geçmemiz, iş dünyasının ve enerji sektörü için öngörülebilir bir sistem kurulması gerekiyor. Dünyada bir karbon salımı ticareti kuruluyor, Avrupa’ya ihracat yapan sanayici karbon vergisi ile karşı karşıya kalacak 1-2 yıl içinde. Şu anda bile Türk Malı ürünlerin karbon ayak izi isteniyor. Karbon fiyatlamasının yapılacağı pazarlar oluşacak. Dolayısıyla hızla harekete geçilmesi gerekiyor.”

‘Fosil yakıtlardan çıkış bekleniyor’

Türkiye’nin kısa vadede, fosil yakıtlara bağımlı enerji tesislerinin kurulması veya ölçek artırılmasına son verilmesi gerektiği de belirtildi ve şunlar söylendi:

Yenilenebilir enerjinin arzı ve fosil yakıtları ikame etmesi Türkiye için ilk öncelik olmalıdır. Daha sonra, fosil yakıtlardan kömür, linyit, asfaltit gibi karbon yoğunluğu yüksek olan birincil enerji kaynakları yerine ilk aşamada doğal gaz gibi karbon yoğunluğu daha düşük olan yakıtlara geçiş yapılması mümkündür. Bu geçiş daha kısa dönemde hayata geçirilecek bir adım olup fosil yakıtlardan çıkış beklenmektedir.”

Kısa sürede tüm sektörlerde enerji verimliliğinin artırılması gerektiğine dikkat çekilerek, “Örneğin, elektrik üretiminde santraller/tesisler bazında yapılacak iken iletim ve dağıtım hatlarının iyileştirilmesi, yenilenmesi ve güçlendirilmesi elzemdir. Binalarda yalıtım, doğru iklimlendirme gibi bilinen yöntemlerin yaygınlaştırılması hatta zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir” denildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.