İklim KriziManşetTürkiye

CHP’den Paris Anlaşması yorumu: Yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamazlardı

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın New York‘ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Paris İklim Anlaşması‘nın önümüzdeki ay Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin (TBMM) onayına sunulacağını açıklamasını, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç değerlendirdi.

CHP’li Öztunç, “Dünyadaki yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamazlardı” yorumunda bulundu.

‘2015 yılında imzaya açılmıştı’

2015 yılında imzaya açılan metnin 2021 yılında Meclise getirildiğini hatırlatan Öztunç, şu açıklamaları yaptı:

Küresel hiçbir soruna, krize, çağrıya kayıtsız kalmayan Türkiye’nin iklim değişikliği ve çevrenin korunması hususlarında da üzerine düşenleri yapacaktır demiş.

2015 yılında imzaya açılan metni, 2021 yılında meclise getiriyor. Üzerine vazife olmayanları yaptığından, üzerine düşenleri yapmaya vakti kalmıyor sanırım.”

‘Kıymeti harbiyesi yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’den Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasıyla ilgili çağrılara yanıt vermediğini söyleyen Ali Öztunç, bu konudan BM Genel Kurulu’nda bahsedilmesinin bir kıymeti olmadığını kaydetti:

Türkiye’de muhalefet, sivil toplum yıllardır Paris Anlaşmasının onaylanmasıyla ilgili çağrıda bulunuyor, ancak AKP her şey de olduğu gibi bunda da kendi bildiğini okuyor. Başından beri süreci kendi uhdesinde yürüten AKP’nin, Türkiye’deki çağrılarına bir yanıt vermeyip, Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulunda bir şov gibi bundan bahsetmesinin kıymeti harbiyesi yoktur. İklim kriziyle mücadele, toplumun tüm kesimleriyle görüşerek, şeffaf bir süreçle yürütülebilir.Ancak, Erdoğan, Biden’ı, Putin’i görmeden bir karar alamıyor maalesef.”

‘Anlaşmayı onaylatmak yetmez, uygulatmaya çalışacağız’

Öztunç, AKP’nin yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamayacağının altını çizerek, anlaşmanın onaylanmasının yetmeyeceğini, uygulanması için de çalışacaklarını belirtti:

Dünyadaki yeşil mutabakat dalgasından daha fazla kaçamazlardı. AKP’nin süreç boyunca Paris Anlaşmasını onaylamamak için direnmiştir. Yaptığımız açıklamada, Paris Anlaşmasını onaylayın, yoksa COP 26’da söyleyecek sözünüz olmaz, boş boş yüzlerine bakarsınız demiştik. Ancak, AKP sözümüze geldi diyemiyoruz. Çünkü, kendi bildiğini okuyor. Yeşil İklim Fonuna eşdeğer Dünya Bankasından fon sözü almış olabilirler. Umarız bu fonu da hiç etmezler. Mutlak emisyon azaltım hedeflerinde sahici taahhütlerde bulunurlar. Kömür santrallerini kapatma tarihlerini açıklarlar. Adil geçiş sürecini tanımlayabilirler. Muhalefet olarak, takiplerimiz devam edecek. Paris Anlaşmasını onaylatmak yetmez, uygulatmaya çalışacağız.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.