ManşetTürkiye

CHP, Seyit Rıza ile ilgili iade-i itibar talebini reddetti

0

CHP Dersim milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Seyit Rıza ve arkadaşlarına iade-i itibarda bulunulması”na ilişkin kanun teklifinin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu tarafından red edildiği bildirildi.

CHP sözcüsü Haluk Koç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Aygün’ün Seyit Rıza’yla ilgili kanun teklifi verilmesi önerisinin parti grubunda reddedildiğini belirtti. Koç, “Grup yönetim kurulu bu teklifi değerlendirmiş ve red etmiştir” dedi.

Haluk Koç şunları söyledi: “Her milletvekili kanun teklifi verebilir, ama CHP’nin Grup iç yönetmeliğinde eğer bu teklifi veren milletvekili CHP’li ise bu teklifi CHP Grubu’na gelir. Grup yönetimi toplanır ve bu kanun teklifinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi  Başkanlığı’na verilip verilmeyeceğine karar verir. Arkadaşımızın böyle bir teklifi olmuştur, Grup yönetim kurulu da bu teklifi değerlendirmiş ve red etmiştir.”

CHP Meclis Grubu’nun dün (21 Kasım) kapalı yapılan toplantısında “anadilde savunma”yla ilgili kanun teklifi ve Aygün’ün kanun teklifi ele alınmıştı.

“Anadilde savunma” konusunda da CHP Grubu içinde tartışmalar yaşandığı öğrenilirken, Sinop milletvekili Engin Altay, “Partide iki farklı görüş oluştu. Gelişime evet diyoruz ama başkalaşma farklı bir şey. Bunu kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Seyit Rıza kimdir

1937-38’de 13 binden fazla insanın askerlerce öldürüldüğü “Dersim Katliamı” sırasında 5 Eylül 1937’de tutuklanan Seyit Rıza, “isyanın lideri” olduğu iddiasıyla kısa süren bir yargılamadan sonra 15 Kasım’da 74 yaşında idam edilmişti.

İdam edilmeden hemen önce Seyit Rıza, ““Ben sizin yalanlarınızla baş edemedim, bu bana dert olsun. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” şeklinde konuşmuştu

(İmc.Tv, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.