İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

CHP İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’da dava açtı

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi‘ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali için Danıştay’da dava açtıklarını duyurdu.

Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Nazlıka, TBMM’de oy birliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nden idari kararla çıkılamayacağını savundu, “Sözleşmenin TBMM iradesi yok sayılarak feshedilmesi mümkün değildir” dedi.

‘Fesih kararı yok hükmünde’

Sözleşmenin fesih girişimini ‘gece yarısı operasyonu’ ile öğrendiklerini kaydeden Nazlıka şunları söyledi:

“Tek cümlelik karar ne gerekçe ne açıklama içeriyor. Erdoğan iktidarı döneminde en az 7 bin 500 kadın sırf kadın oldukları için katledildi. Tanımadığımız fesih kararı üzerinden 12 saat bile geçmeden altı kız kardeşimiz daha yaşamdan koparıldı. İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi, kadınların can simididir demesine devam edeceğiz. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi ailesi olarak İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshine dair Cumhurbaşkanı kararına ilişkin tavrımız çok nettir: Bu karar yok hükmündedir!”

‘Rahatsız olan kesim sadece yüzde 7’ 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını haklı çıkarmaya çalışan gerekçeler sunulduğunu işaret eden Nazlıaka şöyle konuştu:

“‘Sözleşme eşcinselliği teşvik ediyor’ diyorlar. Sözleşmede eşcinsellikle ilgili hiçbir madde yoktur. Sözleşme mağdur hakkını güvence altına almaktadır. ‘Sözleşmeden büyük çoğunluk rahatsız’ diyorlar. Ağustos 2020’de yapılan araştırmaya göre bu oran yüzde 7. ‘Sözleşmeye dünyanın her yerinde tepkiler var’ diyorlar. Sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde bu sözleşme ‘altın standart’ olarak kabul edilmektedir. ‘Sözleşme yüzünden kadının beyanı esastır diye erkekler hapse atılmaktadır’ diyorlar. Sözleşmede, kadının beyanı ile verilen tek karar tedbir kararıdır. Kadının beyanının tutarlılığı gibi birtakım kriterler göz önünde tutular. ‘Sözleşme boşanmaları artırıyor’ diyorlar. Sözleşmede evlenme ya da boşanmaları teşvik edici hiçbir madde bulunmamaktadır. ‘Sözleşme şiddeti artırdı’ diyorlar. Oysaki sözleşme şiddeti görünür kılmıştır. ‘Sözleşme geleneğe uymuyor’ diyorlar. Bu topraklarda kadına yönelik şiddet bir gelenek değildir, olamaz, olmamalıdır.”

Nazlıaka, Danıştay’da başvuru yaptıklarını ifade ederek, “Bu kararın ivedilikle iptal edilmesini bekliyoruz. İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi’nin TBMM iradesinin yok sayılarak feshedilmesi mümkün değildir” dedi. 

You may also like

Comments

Comments are closed.