TürkiyeManşet

CHP infaz yasasını AYM’ye götürüyor

0

Günlerdir TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde olan ve CHP ve HDP’nin muhalefetine rağmen yasalaşan infaz düzenlemesi Anayasa Mahkemesi yolunda. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te yaptığı açıklamada infaz kanunu teklifinin dün gece yasalaştığını hatırlatarak,  Cezaevinde tutuklu ve hükümlü bulunan 300 bine yakın her insanın hayatı değerlidir.Bu insanlarla ilgili çıkartılacak infaz yasasında bunların hepsi bu suçlarda indirime uğrayabilmesi için bir düzenleme şarttır dedik” diye konuştu.

Özkoç, infaz yasasının Anayasa Mahkemesi’ni götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin soruya, “Götüreceğiz. Arkadaşlar hazırlıklara hemen başlayacaklar. İnfaz yasası, Genel Başkanımızın emriyle yaşam hakkının savunulması açısından, içerideki düşünce suçlularının akademisyenlerin, herkesi kapsayacak bir şekilde çıkması için mücadele edeceğiz” yanıtını verdi.

Erdoğan: Düzenleme kamu vicdanının hassasiyeti dikkate alınarak hazırlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün Meclis’te kabul edilen yeni infaz düzenlemesini yorumladı. “İnfaz düzenlemesi milletimizin ve kamu vicdanının hassasiyeti dikkate alınarak hazırlandı” diyen Erdoğan şunları söyledi:

“Bu düzenlemenin hazırlığından yasalaşmasından tüm süreçlerinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Yeni infaz düzenlemesi uygulamadaki sıkıntılar yanında milletimizin ve kamu vicdanının da hassasiyetleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. İnfaz hâkimliklerinin etkinliğini artırmak amacıyla ihtisaslaştırmanın önü açılmıştır.”

‘Suç ve yaptırım dengesi yeniden ele alınacak’

Islah önlemlerine ağırlık verilerek aynı kişilerin tekrar suç işlemesine engel olunmasının hedeflendiğini belirten Erdoğan, “İnfaz ve denetimli serbestlik aşamalarında çocuk, yaşlı, hasta yeni doğum yapmış kadınlar gibi gruplar lehine bir insani yaklaşım geliştirilmiştir. Bu düzenleme ile infaz adaleti ile ilgili tüm amaçlarımıza ulaşmamız mümkün değildir. İnsanlığın asla bitmeyecek bir ülküsü olan adalet arayışında daha yapacak çok işimizin olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla ceza kanunumuzdaki suç ve yaptırım dengesini tümüyle yeniden ele alacak kapsamlı bir çalışmaya şimdiden başladık. Önümüzdeki yasama döneminde Meclis’teki ilk işlerimizden biri de bu olacaktır” ifadesini kullandı.

Erdoğan, “Bu düzenlemedeki hükümlüler lehine iyileştirmeler ile yeni infaz yöntemler adaletin tecellisi sırasında vicdanların yaralanmasının önüne geçmek için getirilmiştir” görüşünü savundu; açıklamasında Cumhur İttifakı’nın bileşenlerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de teşekkür etti.

Pakette ne yoktu?

AKP’nin, MHP’nin önerileri doğrultusunda hazırladığı İnfaz Paketi, altı gün süren görüşmeler sonunda, 330 milletvekilinin katıldığı oylamada, 51 ret oyuna karşılık, 279 kabul oyuyla TBMM Genel Kurulu’nda, dün kabul edildi.

Meclis’e sevk edildiği gün bu yana düşünce suçlularını bütünüyle kapsam dışında bırakması, tutukluları kapsamaması, kişiye karşı işlenen suçlarla ilgili af niteliğinde düzenlemeler içermesi nedeniyle eleştirilen pakette, bu konularda değişiklik olmadı. AKP ve MHP’nin oylarıyla, hiçbir şiddet eylemi bulunmamasına rağmen görüşlerinden dolayı Terörle Mücadele Kanunu uyarınca cezalandırılan siyasetçiler, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler cezaevinde kalmaya devam edecek.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.