Manşet

Change.org’dan ‘İklim için Kampanyacılık Rehberi’

Change.org Türkiye tarafından hazırlanan İklim için Kampanyacılık Rehberi iklim krizi ile mücadele için harekete geçmek isteyen kurum veya kişiler için,“Nereden başlamalıyım? Kampanyam etkili olur mu? Olursa nasıl olur? Nasıl yaygınlaştırabilirim? Sorunu çözecek kişi veya kurumlara nasıl ulaşabilirim?” gibi sorulara cevap veriyor.

Rehberde, kampanya hakkında yol haritası çıkarmak isteyenlere yönelik iletişim stratejisinin belirlenmesi, hikaye anlatımı, hedef kitleye ulaşma ve mesajı yaygınlaştırmaya dair detaylı ipuçları yer alıyor.

2020 yılında platformda başlatılan doğa koruma alanındaki başarılı kampanyaların sayısı ikiye katlandı. 2021 yılında en çok imzalanan beş iklim kampanyasından ikisi başarıya ulaştı.

Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, son yıllarda iklim ve çevre konularında başlatılan birçok kampanyanın, iklim krizine neden olan kömürlü termik santraller ve kömür madenlerinin planlandığı Çanakkale, Muğla, Adana, Kütahya, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Çanakkale, Denizli ve Eskişehir gibi illerde yaşayan kişilerin başlattığı kampanyalar olduğuna dikkat çekiyor:

“Yıllardır çevre ve iklim alanında yürütülen çalışma ve kampanyaların değişim yarattığını görebilmek çok sevindirici. Ormanların korunmasına yönelik hem kurumlar hem de bireyler tarafından başlatılan kampanyalar yüksek sayıda imzaya ulaştı ve bir kamuoyu yarattı.

Bu rehberin iklim alanında daha çok kampanyanın başlatılmasına ve başarıya ulaşmasına destek olacağını umuyoruz.”

2021 yılının en çok imzalanan kampanyaları

2021 yılında Youth for Climate Türkiye hareketinin, okullarda sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin okullarda öğretilmesi için başlattığı İklim Krizi Müfredata Eklensin imza kampanyası, destek veren ünlülerle birlikte 33.000 imzayı geçti ve başarıya ulaşanlardan biri oldu.

Türkiye’de aşırı hava olaylarının en çok görüldüğü yıl olan 2020’de Türkiye’nin, iklim krizinin çözümü için 191 ülkenin bir araya geldiği Paris İklim Anlaşması’nı onaylaması için 48 sivil toplum kuruluşu bir imza kampanyası yürüttü. Anlaşma, Ekim 2021’de Meclis‘te onaylandı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’ne göre “tehlike altında” bulunan deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı Adana Sugözü kumsalında inşaatı devam eden Hunutlu kömürlü termik santralinin iptal edilmesi için 18 sivil toplum kuruluşu Adana’ya Temiz Hava kampanyasını başlattı. Yüz binden fazla kişinin imzaladığı imza kampanyası sürüyor.

2021 yılında kömür madeni yapmak için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı, İkizköy Direniyor komitesi tarafından tutulan nöbet sayesinde kesimden kurtarıldı ve ünlülerin de katılımıyla ulusal çapta ses getirdi.

Mart 2022’de ise zeytin yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik ile İkizköy’deki zeytinlerin kesilmesinin yolu açıldı. Akbelen Ormanı ve İkizköy’ü kömüre feda edecek projenin iptali için yüz binden fazla kişi imza attı ve “Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz” nöbeti hala devam ediyor.

İklim krizinden en çok etkilenecek nesil olan Z Kuşağı Genç İklim Aktivistleri, 2021 yılında karar vericilerden karbonsuz bir gelecek için “İklim Acil Durumu ilan edilmesini talep ettikleri bir imza kampanyası başlattı. Altı gençlik ekibinin yürüttüğü kampanyanın imza sayısı 30 bini buldu.