ManşetTürkiye

Cezası onanan Demirtaş’tan ilk paylaşım: Kararı tanımıyorum!

0

2013 Nevruz konuşmaları nedeniyle suçlu bulunan HDP’li politikacılar Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder ile “silahlı terör örgütüne üye olmaktan” suçlu bulunan İdris Baluken’in hapis cezaları onandı. Bu onamanın AİHM’in (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) “Demirtaş serbest bırakılmalı” kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan “Karşı hamlemizi yapacağız” açıklamasının peşinden gelmesi dikkat çekiyor. Bu onama kararı ile AİHM’in tahliye yönünde verdiği karar uygulansa bile tahliye yolu da kapanmış oldu.

Bu karardan birkaç saat sonra Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tutuklu HDP eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e yerel mahkemenin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezasını da onadı. 

Demirtaş: Kararı tanımıyorum

HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yargılandığı başka bir davadan verilen  4 yıl 8 ay ceza onaylanması üzerine avukatları aracılığıyla sosyal medyadan açıklama yaptı. 

“Faşizme karşı direnmeye devam edecek ve kazanacağız. Suç işleyen tüm yargıçlar bir gün yargıya hesap verecekler. Bizi teslim alamazsınız. Bize diz çöktüremezsiniz” diyen Demirtaş’ın mesajları şöyle:

“Yapın, “yapmayın” demiyorum da bu kadar aleni, acemice ve kepazece yapmayın böyle. İktidarın emrindeki yargının verdiği cezayı da tehditlerini de tanımıyorum.

Beni ve arkadaşlarımı sadece bedenen içeride tutmayı başarıyorsunuz. Geri kalan her şeyi de kaybediyorsunuz. İki yıldır içerideyiz, HDP olarak biz büyüyoruz, siz küçülüp zavallılaşıyorsunuz.

AİHM kararı sonrası yapılan tahliye başvurusu reddedilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım’da açıkladığı karar ile Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetmiş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise, AİHM’in kararına rağmen HDP’nin eski eş genel başkanının tahliye talebini reddetmişti.

Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde bulunan Demirtaş hakkında “terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme” iddialarıyla açılmış davalar bulunuyor.

(DW Türkçe, Artı Gerçek, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.