Çevre Bakanlığı’ndan İliç itirafı: Denetim boşluğunu yeni fark ettik, şirket kendini denetlemeli!

TBMM‘de önceki gün başlayan İliç Komisyonu‘nda konuşan ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar, altın madeninde liç kaymasının Türkiye‘de ilk olduğunu belirtirken, “İlk olduğu için oradaki denetim boşluğunu biz de yeni fark ettik” dedi.

Araştırma Komisyonu, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde dokuz işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili, Başkan Atay Uslu’nun başkanlığında bugün yeniden toplandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin dinlendiği toplantıda ÇED İzin Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar, komisyona sunum yaptı. Bakan Yardımcısı Fatma Varank‘ın da katıldığı toplantıda muhalefet milletvekilleri, Bakanlığın sunumu ve milletvekillerin sorulara verilen yanıtların tatmin olmadığını ifade etti.

İliç’le ilgili komisyon görüşmeleri başladı: ‘Çok büyük ve hayati eksiklikler var’

Komisyon toplantısında Cihan Tatar, yığın liç göçünün ilk defa meydana geldiğini iddia ederek “Bu tip bir kaza ülkemizde ilk defa meydana geliyor. İlk olduğu için oradaki denetim boşluğunu biz de yeni fark ettik” dedi; jeoradarların takibinin bakanlığının yetki ve sorumlulukları arasında olmadığını söyledi.

Tatar, madende 2022 yılında katı atık havuzunda meydana gelen sızıntıdan dolayı 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulandığı, 2015 yılından günümüze kadar 187 çevre denetimi yapıldığını bu denetimlerin üçünde 133 Milyon TL idari para cezası uygulandığı ve iki defa da işletmenin faaliyeti durdurulduğunun söyledi.

İliç için 20 kurum ÇED olumlu görüşü bildirdi

2021 yılında ikinci kapasite artışı kapsamında ÇED’in kurum görüşleri kapsamında dört Bakanlık ve 20 kurum “olumlu görüş” bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, komisyonda ÇED olumlu raporlarını hatırlatarak, “Orman Su işleri Bakanlığı olumlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olumlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü olumlu, Mekansal Planlama, DSİ, Erzincan mahalli, Gıda Tarım Hayvancılık; hepsi olumlu. Yani bu kadar olumsuzluğun yaşandığı bir madende ÇED sırasında hiçbir tane olumsuz görüş bildiren yok mu” diye sordu.

Dronla görüntülendi: İliç’in ÇED süreci bugün yaşananların itirafı gibi

Membran savunusu

Liç yığının altına serilen membranın kullanım ömrünün kaç yıl olduğu sorusuna ise , Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz, “50 yıl ortalama. Dünyada ve Avrupa’da uygulanan standart bu. 50 santimetrelik kil tabakası var. Sıkıştırılmış, 10 üzeri 9 sızdırmazlık özelliğine sahip. Tek başına bu bile o kirliliği önleyebilecek vasıflara da sahip bir kil tabakası” dedi.

Yeraltı sularında kirliliğe rastlanmadı açıklaması

Sunumda, Çöpler Maden alanına bulunan yeraltı suyu izleme noktalarında bugüne kadar yapılan izleme raporları kapsamında faaliyetten kaynaklı herhangi bir kirliliğe rastlanılmadığı da öne sürüldü.

Recep Akdeniz, daha önce liç yığınında kayma olduğunu altını çizerek, “Yığın liçi tesisinin 2022 yılında kaymasıyla ilgili bir durum vardı. O zaman deprem olayından sonra bu denetlemeleri yaptırıyorduk ve burada da 1292 kodu ile 1346 kodları arasında 4’üncü fazda 400 metreküplük bir kayma olayı meydana gelmiş” diyerek görevlendirilen özel firmanın “hasar gören jeomembranı tamir ettiğini kalite kontrollerinin yapıldığını” söyledi.

Denetleme yetkileri yokmuş

Ardından, Bakanlık yetkilileri milletvekillerin sorularını cevaplandırdı.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz maden sahasındaki denetimlerin özel bir şirkete devredildiğini, maden kazalarında da aynı firmaya denetim yaptırıldığını hatırlatarak şunları sordu:

Acil durum eylem planı var mı? Bu plan varsa Çevre Bakanlığı’nda var mı? Siz bu acil durum eylem planını inceliyor musunuz? Çevre Bakanlığı’ndan acil durum eylem planını talep ediyorum. Çevre Bakanlığı’nın denetimlerini siz mi yapıyorsunuz? Yoksa bu denetimin bütünün veya bir bölümünü özel bir şirkete devrettiniz mi? Siyanür ve siyanür atık depolama havuzlarının kapasitesi nedir?” diye sordu.

[Bir konu/k] Av. Arif Ali Cangı İliç’teki denetim sürecini anlattı: Harcı öde, ruhsatı al, doğayı katlet

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Cihan Tatar da “Hiçbir tesisin üretimine yönelik, işletmesine yönelik herhangi bir denetimiz yok. Sadece işletme ve üretimden oluşan çevresel etkilerini denetlememiz mevcuttur” yanıtını verdi.

‘İşletme kendini denetlemeli’

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, “Size göre yığın liçiyle ilgili denetleme hangi bakanlığın olmalı?” sorusunu da Tatar “İşletme prosesi olduğu için işletmenin görev ve sorumluluğunda… Bana göre kimse bindiği dalı kesmez. Kurumlardan ziyade işletmenin kendi kendisini denetlemesi lazım” diyerek yanıtladı.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz “Yabancı şirket geliyor biz onu denetleyemiyoruz. Şirket kendi kendini denetlesin mi diyoruz?” diye sorarken MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük ise, “Siz bu işi tamamen işletmeye bırakırsanız işletmede ‘üç lira daha fazla kazanayım’ diye bunu suistimal eder. Mutlaka Bakanlığın denetlemesi lazım” diye konuştu.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi