YerelKentManşet

Çevre Bakanlığı durmuyor: AOÇ’de Limak’a konut, Emniyet’e yerleşke arazisi tahsis edildi

0

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) bölgesindeki çimento fabrikası arazisine Limak Holding tarafından lüks konutlar ve dükkanlar yapılması için proje hazırlandığını gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kapsamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Limak Holding için Atatürk Orman Çiftliği alanında imar planı değişikliği yapılmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, plan değişikliğini yargıya taşıyacağını bildirerek, şunları söyledi:

“Atatürk Orman Çiftliği koruma amaçlı nazım imar planına ilişkin açılan davalar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam ederken, 5659 sayılı kanun ve Sayıştay kararları ortada iken Atatürk Orman Çiftliği alanında Ankara’nın imarı için yapılan Çimento fabrikası alanına konut, ticaret, iş merkezi, her şey dahil yaşam alanı öneren plan değişikliği kabul edilemez” dedi.

‘Hukuka aykırı, yargıya taşıyacağız’

Amacı dışında kullanılan Atatürk Orman Çiftliği alanlarının çiftliğe devredilmek zorunda olduğunu hatırlatan Candan, “Haziran 2021 yılında gündeme geldiğinde sakın ola ki aklınızdan geçirmeyin demiştik. Akıllarından geçirmekle kalmayıp, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile işi halledip plan yapmışlar bu plan hukuka aykırıdır. Yargıya taşıyacağız” dedi.

Çimento fabrikasının endüstri mirası olarak korunması, alana bir metrekare dahi olsa yapılaşma öngörülmeden Atatürk’ün şartlı bağışına uygun şekilde alanın ağaçlandırılması gerektiğini belirten Candan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

ÇİMENTO FABRİKASI ENDÜSTRİ MİRASI OLARAK KORUNMALI: Plan dosyasında Kurum görüşleri arasında, Ankara Büyükşehir Belediyesi kurum görüşünde Gökçek dönemi ve Tuna Döneminde alınan görüşlere yer verilerek, 2019’da seçilmiş yeni dönem yönetiminin yetkisini de gasp etmiş durumdalar. Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ise 5659 sayılı kanuna ve Atatürk’ün şartlı bağışına ihanet ederek, olur vermiştir, AOÇ Müdürlüğü hakkında da ayrıca suç duyurusunda bulunacağız. Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın imarı için Atatürk’ün isteği ile şahsi malvarlığı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan 1928 yılında inşa edilen Çimento Fabrikası, “Endüstri mirası” olarak korunmalı.

LİMAK YAPILAŞMA ISRARINDAN VAZGEÇMEDİĞİ SÜRECE GÖRÜŞMEYECEĞİZ: Limak Holding’in şubemizle görüşme isteği Yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilmiş ve AOÇ alanlarındaki yapılaşma ısrarından vazgeçtiğini açıklamadığı sürece görüşmenin uygun olmadığı karar altına alınmıştır. Ankara’nın imarı için yapılan bu fabrika ve tesisleri korunmalı müze haline getirilmeli alan ağaçlandırılmalıdır. 5659 sayılı kanuna göre ve Sayıştay raporlarına göre menşei Atatürk Orman Çiftliği olan alanlara konut ticaret yapılamaz. Limak alandaki yapılaşma isteğinden lüks konut ticaret iş merkezi ve her şey dahil rant alanı isteğinden vazgeçmelidir. Bu Atatürk orman Çiftliği alanlarında çok büyük bir talan projesinin öncüleridir. Atatürk Orman Çiftliği halkındır, bir metrekaresine bile beton dökemezsiniz, Bakanlığın LİMAK için yaptığı plan değişikliği katliamdır.”

Emniyet Genel Müdürlüğü için de AOÇ’den alan  tahsis edildi

Bakanlık, Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü arazisinin de imar planını değiştirdi.

Birgün‘den İsmail Arı‘nın aktardığına göre, 2 bin 619 metrekarelik, AKM Millet Bahçesi hemen yakınında yer alan arazi, imar planı değişikliğiyle birlikte “resmi kurum alanı” statüsünden çıkarıldı. Yeni planlara ise arazinin 10 bin metrekarelik kısmı “ticaret ve turizm alanı” olarak işlendi. Alana 33,5 metre yükseklik zemin+7 kat inşaat yapılabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait tahsis belgesine göre, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü için  Atatürk Orman Çiftliği’nden arazi tahsis edildi.

Tahsis belgesinde, “Atatürk Orman Çiftliği’nde bulunan ve Hazine’ye ait olan 83 bin metrekare büyüklüğündeki araziyi çevik kuvvet ve özel harekat başta olmak üzere emniyet hizmetlerinde kullanılması için İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü) adına tahsis edildiği belirtildi. İçişleri Bakanlığı’na tahsisi uygun görülen arazinin TOKİ ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında değerlendirilmek üzere TOKİ Başkanlığı’na devredilmesi uygun görülmüştür” denildi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.