TürkiyeKentManşet

Çevre Bakanı, yabancı inşaat yatırımcılarını Türkiye’ye çağırdı: Sizi korur, kollarız

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Fransa‘nın Cannes şehrinde 31.Uluslararası Gayrimenkul Fuarı-MIPIM kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nce (GYODER)  düzenlenen uluslararası yatırımcı kahvaltısına katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Kurum, Türkiye’nin  inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu belirtti; “Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde Türkiye, Çin’den sonra 44 müteahhitle ikinci, ABD ise üçüncü sırada yer almaktadır” dedi.

Yatırımcıların ilgisini korumak için yeni düzenlemeler yapılacağını belirten Bakan, “Yatırımcının korunduğu, kollandığı bir anlayışla süreci yürütmeye gayret gösteriyoruz. Gayrimenkul sektörünün sadece konut ve ofisten ibaret olduğu algısını değiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

‘Kaynaklar sonsuz değil’

Türkiye’de her beş yılda bir gayrimenkulde artışlar olduğunu anlatan Bakan Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile Türkiye’nin geleceğini inşa ettiğini, Türkiye’de son 20 yılda 1,2 milyona yaklaşan sayıda konut ürettiğini belirtti.

Bakan, sosyal konut dışında sosyal donatılarla da gerek iklim değişikliği ile mücadele, gerekse şehirlerin altyapılarının düzenlemesi adına projeler yürüttüklerini, sosyal konut üretimi amacıyla 109 ülkeye destek verdiklerini belirtti.

Dünyanın, “Kaynakların sonsuz olmadığını” anladığını kaydeden Kurum, “Önümüzde yeni bir yol var. Gayrimenkul yatırımında çevreyi, insanı, doğayı merkeze alan şehirler yapmak zorundayız” dedi.

‘Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık’

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması‘na taraf olma kararıyla, şehircilik çalışmalarında yeni ve tarihi bir döneme girildiğini anlatan Kurum, 2053’te “net sıfır emisyon” hedefine ulaşmak için çalışacağını söyledi. Yeşil Kalkınma Devrimi hedefiyle yeni yatırımları yapmak zorunda olduklarına işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek yeşil alanların artırılması, gerek iklim değişikliği ile uyum kapsamında yerel yönetimlerle yaptığımız çalışmalar, sanayide yeşil dönüşümün ön planda tutulduğu fırsatların olduğunu anlatan süreci yürütmek istiyoruz. İklim dostu, yeşil dönüşümü önemsiyoruz. Burada da yatırımcılarımıza kullandıkları her malzemede geri dönüşümü önceliklendirmelerini istiyoruz.  Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık.”

Nebati: Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi al aşağı ederiz

Cannes’da dün konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de  Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin, yatırımcıları “tek durak ofis” yaklaşımıyla ağırlamaya hazır olduğunu belirterek, “Bir problem yaşadığınızda bize hemen ulaşırsınız”  demişti.

En sevmediği konunun, yatırımcılara zorluk çıkaran mevzuat ya da bürokrasi olduğunu söyleyen Nebati, “Hep beraber kavga edelim, bürokrasiyi alaşağı ederiz, arkamızda Cumhurbaşkanımız var rahat olun, mevzuatı da değiştiririz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde hızlı adımlar atıyoruz” diye konuşmuştu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.