ManşetDoğa Mücadelesi

Çevre aktivistlerinden ortak çağrı: Zeytinime dokunma

0

Çevre aktivistleri dün Resmi Gazete‘de duyurularak yürürlüğe girenMaden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e karşı ortak dava çağrısında bulunarak “Özel bir yasa ile korunan zeytinlikleri enerji ve maden projelerine açmak için bu kaçıncı hamle” diye sordu.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmış, karar sosyal medyada yankı uyandırmıştı.

Ekoloji Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada, zeytinlikleri enerji ve maden projelerine açan hamlelerin artık sayılamayacak kadar çok sayıya ulaştığının altı çizilerek yönetmelikle birlikte zeytinliklerin şirketlerin yıllardır süren yoğun baskılarıyla iktidar tarafından enerji ve maden projelerine, kömüre feda edilmek istendiği vurgulandı.

Ekoloji Birliği tüm ekoloji örgütlerini, sektör örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini söz konusu yönetmelik değişikliğine karşı ortak olarak mücadele etmeye ve yönetmeliğin iptali için yığınsal dava açmaya çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1939’da kabul edilmiş bulunan ve bugüne kadar zeytinlikler için bir kalkan olan 3563 Sayılı ‘Zeytinciliğin Islahı ve Yenilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’ı değiştirmeyi başaramayan şirketler bu kez de Maden Yönetmeliği’nin 115’inci maddesine ek fıkra koyarak amaçlarına ulaşmaya çalışıyor. Sözde kamu yararı… Gerçekte kimin yararı?”

Çevre aktivistleri zeytinliklerin ölüm fermanı olacak olan bu değişikliğin asla kabul edilemeyeceğinin altını çizerek “Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacı kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban edilemez” ifadelerini kullandı.

‘Kutsal zeytin yoksulun ağacıdır’

Kutsal Zeytin‘ yoksulun ağacıdır. Köylünün, çiftçinin geçim kaynağıdır. Köylüler zeytin geliri ile çocuklarını okutur, evlendirir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada şunlar aktarıldı:

“Ülkemizdeki yüzbinlerce çiftçinin yaşamı yalnızca zeytine bağlıdır. Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir. Şirin görünmek için yönetmelikte ağaçların nakledileceğinin belirtilmesi ve Bakanlık tarafından ‘Zeytinlikler kesilmeyecek’ şeklinde yapılan açıklamalar ise hiç inandırıcı değildir. Ayrıca nakledilmesine de razı değiliz. Dokunmayın yeter.”

‘Zeytinliklerin yok edilmemesini sağlayan kanun AKP’yi her zaman rahatsız etmiştir’

Ekoloji Birliği’nin yanısıra Çiftçi-Sen de konuya ilişkin tepkilerini ortaya koydu. “Zeytin ağaçlarımızın büyük bir bölümü yüzyıllardır yaşamaktadır. Asırlık özellikleri ile mutlaka korunması gereken birer kıymetli tarihi eserdir, geleceğe mirastır” ifadelerinin kullanıldığı Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ile Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu tarafından yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:

“AKP hükümeti zeytin yetiştiricilerinin aleyhine, sanayicinin, maden şirketlerinin ve enerji şirketlerinin lehine bir ayırımcılık yaptığını hiçbir zaman gizlememiştir. Onun için, yürürlükte olan “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun” zeytinliklerin yok edilmesini zaman zaman yasal olarak engellediğinden, AKP’yi her zaman rahatsız etmiştir.”

‘AKP toprağımıza dokunma’

Zeytinlik alanlarını ranta açabilmek için daha önce de 7 kez Meclise kanun tasarısı getirildiğine dikkat çeken Çiftçi-Sen açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 “Çiftçilerin ve tarım arazilerinin lehine olan Yasaların yok sayılması  kabul edilemez. Doğanın, tarım arazilerinin şirketlere peşkeş çekilmesine hayır! Demek zorundayız. Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir. Birlikte olduğumuzda güçlü olduğumuzu zeytinliklere yönelik her saldırıda gördük. Enerjimizi toplamalıyız. Ve ısrarla üreticiler, tüketiciler, ekolojistler, çevreciler olarak birlikte olmalıyız, bu yönetmeliğe karşı da mücadelemizi yükseltmeliyiz. AKP ve şirketler zeytinimize, toprağımıza, suyumuza, tohumumuza, otlak ve meralarımıza dokunma!”

Birçok çevre aktivisti ve derneği de #ZeytinimeDokunma ve #ZeytinİçinAdalet etiketleriyle yönetmeliğe tepkisini ortaya koydu:

 

Ne olmuştu?

Resmi Gazete’de dün yayımlanan yönetmelikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açıldı. Yönetmelik İkizköy’deki Akbelen Ormanı‘nda açılmak istenen kömür ocağı için yapılan bilirkişi keşfi öncesinde değiştirildi.Maden ocağına ve keşif öncesinde zeytinlik alanlarda maden tesisi yapılmasının önünü açan yönetmeliğe karşı İkizköylüler ’Yuh yuh soyanlara’ diyerek Akbelen Ormanı’nda keşif heyetini karşılamıştı. İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı  yönetmelikle ilgili olarak “Sanki bizim keşfimizi bekler gibi yönetmelik değişti” demişti.

Yönetmelik zeytin sahasında madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilmesini sağlıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ şöyle:

“Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.