İklim KriziManşetUlaşım

Çevre aktivistlerinden KLM Havayolları’nın ‘sorumlu uçuşu’ teşvik eden reklamlarına dava

0

Hollandalı çevre örgütleri, Air France KLM‘nin Hollanda koluna, uçuşlarının “sürdürülebilir” olduğu konusunda halkı yanılttığı ve Avrupa Tüketici Yasası’nı ihlal ettiğini belirttikleri reklam kampanyası nedeniyle seri davalar açmaya başladı.

İlk davayı, çevre hukuku alanında çalışan ClientEarth ve Reclame Fossielvrij tarafından desteklenen Hollandalı kampanyacı grup Fossielvrij NL, Amsterdam Bölge Mahkemesi’nde “havayolu sektöründe yeşil yıkama” iddiasıyla açtı.

“Daha sürdürülebilir bir uçak filosuna milyonlarca Euro yatırım yaptığını ve 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedefi için çalıştığını” açıklamayan KLM ise davadan önce gruplarla görüşmesine rağmen bir uzlaşma sağlanamadı.

KLM, Reuters’e bir açıklama göndererek,  “Müşterilerimizi yanlış bilgilendirmek kesinlikle bizim çıkarımıza olmaz. Gelecekteki seyahatleri mümkün olduğunca sürdürülebilir kılmak bizim sorumluluğumuzdur. İletişimlerimizin yürürlükteki mevzuat ve düzenlemelere uygun olduğuna inanıyoruz” demişti

Fossielvrij NL aktivistlerinden Hiske Arts ise “KLM, daha sürdürülebilir uçuş yolunda olduğuna dair yanlış mesaja takılıp kaldı. İklimimizin bozulmasını hızlandıracak hava trafiği sürekli büyümesini planlarken bunu yapmanın bir yolu yok.”

Reklamlar çözümün değil, sorunun bir parçası

Aktivistler, uçuşlarının iklim krizini daha da kötüleştirmeyeceğine dair yanlış bir izlenim vererek AB’nin ‘Haksız Tüketici Uygulamaları Direktifi’ni ihlal ettiğini iddia ettikleri KLM’nin ‘Sorumlu Uçun’ reklamlarını durdurmak istiyor.

Geçen aralık ayında başlatılan reklam kampanyasında şirket müşterileri ağaçlandırma projelerine destek vererek veya daha yeşil havacılık yakıtlarının maliyetine katkıda bulunarak, sektör için “sürdürülebilir bir geleceğe” öncülük etmelerine yardımcı olmaya çağırıyor.

Ancak aktivist grupları, havacılığın fosil jet yakıtı, geliştirilmiş motorlar, verimlilikler veya diğer gelecekteki teknolojileri değiştirerek küresel iklim hedeflerini karşılayacak kadar hızlı bir şekilde sürdürülebilir hale getirilemeyeceğini iddia ediyor. Bu görüş, mart ayında önde gelen bir yatırımcı grup tarafından da yinelenmişti.

ClientEarth, Hollanda mahkemesinin KLM herhangi bir savunma yapmadan önce davanın devam edip etmeyeceğine karar vereceğini söyledi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.