Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Çevre aktivistleri İzmir’de bir araya geldi: Aliağa, Türkiye’nin çöplüğü değildir

0
Fotoğraf: sendika.org

5 Haziran Dünya Çevre Günü sebebiyle dün ALÇEP, EGEÇEP, FOÇEP, Foça Forumu, Yeni Foça Forumu, İZÇEP, İzmir Yaşam Alanları, Ege Kent Konseyleri Birliği, İzmir Kent Konseyleri Birliği, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Konak Kent Konseyi ve Doğanın Çocukları bir basın açıklaması düzenledi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde Demokrasi Meydanı‘nda düzenlenen açıklamaya, çevre aktivistleri ile çeşitli siyasi parti, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

‘Doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz’

Gazete Duvar‘da yer alan habere göre, açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, iktidarın sömürü düzenine karşı mücadele ettiklerini ifade ederek, “Doğamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sizin şirketlerinizin de talan düzeninin de sonunu getireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Zehir soluyacağız, hayatımız hiçe sayılacak’

Çepni’nin ardından ALÇEP adına açıklama yapan Özgül Çağlar, Aliağa’da sökülmek istenen asbest yüklü “Nae São Paulo” gemisine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

Bu gemide birçoğu 1. derece kanser listesinde bulunan madeni yağ, ağır metal, poliklorürler, zehirli gazlar, radyasyon, bifeniller, organotinler yani bizleri, yani canlı sağlığını ölümcül derecede de etkileyecek tonlarca malzeme var. Bunun anlamı açık, zehir soluyacağız, sağlığımız, hayatımız hiçe sayılacaktır. İşte bunu kabul etmemiz asla mümkün değildir. Yeter artık diyoruz. Sesimize ses olun.”

‘Aliağa Türkiye’nin çöplüğü değildir’

Çağlar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insan sağlığına, doğaya son derece zarar veren ve bu nedenle pek çok ülke tarafından kullanımı yasaklanan asbestli araçların söküm işleminin gelişmiş ülkelerde yapılmadığının da altını çizdi.

Özgül Çağlar, Aliağalılar olarak bu geminin bölgelerine gelmesini kesinlikle istemediklerini ifade etti:

Aliağalılar olarak taleplerimiz açık ve nettir; ismi geçen geminin Aliağa’ya gelmesini kesinlikle istemiyoruz. Burada çalışan emekçi sınıfının ölümle yüz yüze, açlıkla tehdit edilerek, iş güvenlik kurallarına uyulmadan çalıştırılmasını istemiyoruz. Şu unutulmamalıdır: Türkiye Avrupa’nın, Aliağa Türkiye’nin çöplüğü değildir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.