İklim KriziManşetYerel

Çeşme’de nisan ayında dolu ve fırtına: Plajlar beyaza büründü

0

İzmir’de sabah saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak yağış yerini doluya bıraktı. Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinde kısa süreli yağan dolu, Çeşme’de etkisini artırarak cadde, sokak ve plajları kapladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çeşme’den fotoğrafları Nisan’da bu görüntüler… İklim krizi kapımızda değil hayatımızda” notuyla paylaştı.

Soyer, Çeşme’nin Germiyan, Ildırı, Ilıca bölgesinde fırtına ve dolunun etkili olduğunu belirterek, “İtfaiyemiz yolda kalan araçlara, çatı uçması, sundurma çökmesi gibi olumsuzluklara anında müdahale etti” dedi.

Dolu nedeniyle bazı araçlar yolda kalırken bir alışveriş merkezinin önündeki sundurma da çöktü.

Bazı sokaklarda yaşanan su baskınlarına itfaiye ekipleri müdahale etti. Çeşme’de beyaz bir manzaraya alışık olmayan bazı ilçe sakinleri ise çocuklarıyla plajda yürüyüş yaptı, dolu tanelerinden kartopu yapmaya çalıştı.

Prof. Türkeş: Normal değil

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Çeşme’nin beyaz örtüyle kaplanmasına neden olan dolu yağışının ‘dolu fırtınası’ olarak tanımlandığını, yüzey ısınması kaynaklı bu tür hava olaylarının iklim değişikliğinin etkisiyle daha sık görülebileceğini söyledi.

İlçede sabah saatlerinde yağan ve kar benzeri manzaraların oluşmasına neden olan doluyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Türkeş, dolunun gök gürültülü ve fırtınalı havalarda beklenen bir hava olayı olduğunu ancak Çeşme’deki gibi kuvvetli yağışın normal olmadığını ifade etti.

Karaburun yarımadasında batı ve kuzey batıdan soğuk ve nemli, güneyden de sıcak ve nemli hava kütlesinin karşılaştığını bunun şiddetli dolu yağışlarına neden olabildiğini aktaran Türkeş, “Bu olayın adı dolu fırtınasıdır aslında” dedi. İklim değişikliğinin etkisiyle yüzey ve alt atmosfer sıcaklıklarının sürekli arttığını belirten Türkeş, şu değerlendirmede bulundu:

“Hava sıcaklıkları arttığı için buharlaşma da artıyor. Açık su yüzeylerinden, denizlerden, okyanuslardan, göllerden, barajlardan buharlaşma da artıyor. Atmosfere daha fazla su buharı veriliyor. Hava da ısındığı için daha sıcak hava kütlesi, daha fazla nem tutma kapasitesine sahip olduğu için bu tür gök gürültülü, şimşekli, fırtınalı hava koşullarını yaratacak cephesel sistemler artık daha etkili, şiddetli yağışlara yol açıyor. İklim değişikliğiyle bağlantısı bu. Biz buna hidrolojik döngünün hızlanması adını veriyoruz. İklim değişikliği koşullarında normalde bu kadar dolu yapmayacak bir hava sistemi Çeşme’de olduğu gibi şiddetli gök gürültülü, fırtınalı hava koşullarına, hortuma, dolu fırtınalarına yol açar. İklim değişikliğiyle birlikte bu tür hava sistemlerinin bugün yaşanan dolu fırtınalarının daha şiddetli ve daha sık olabileceğini bize gösteriyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.