EkolojiHayvan HaklarıManşet

Çernobil’in köpekleri…

0

Çernobil felaketinin ardından tahliye edilen insanların kedi ve köpeklerini yanlarına almaları yasaklanmıştı. Bugün o köpeklerin torunlarının Çernobil’deki yaşam mücadelesi devam ediyor.

Amerikan medya devi HBO’nun mini dizisi Çernobil ile birlikte 1986’da Sovyetler Birliği’nde yaşanan nükleer facia yeniden gündeme geldi. Nükleer santralin dördüncü reaktöründe yaşanan patlamanın ardından bölgede yaşayan insanların tahliye edilmesi sırasında evlerinde besledikleri kedileri ve köpekleri yanlarına alması yasaklanmıştı.

Patlama sonrasında pek çok kişinin evini terk ederken evcil hayvanını ardında bırakmak zorunda kaldı. Beş bölümlük dizinin en etkileyici bölümlerinden biri radyoaktif kirliliğe maruz kalan köpeklerin Sovyet askerleri tarafından öldürülmesine dair sahnelerdi. BBC Türkçe’nin haberinde, bugün hala Çernobil’deki yasak bölgelerde bulunan köpeklerin yaşam mücadelesine yer veriliyor. Temiz Gelecek Vakfı ise unutulan köpeklere ulaşıyor ve veteriner yardımı sağlıyor.

2018 yılına kadar Çernobil Nükleer Santrali çevresindeki alan içindeki köpeklerin bu alanın dışına çıkarılması yasaktı. 20 yıldır bölgedeki kuşlar ve böcekler üzerine Temiz Gelecek Vakfı desteğiyle bilimsel araştırmalar yürüten Timothy Mousseau Çernobil Nükleer Santrali’nin etrafındaki 30 kilometrekarelik alan için de 250 köpeğin yaşadığını söylüyor. Geçmiş yıllarda köpekler veterinerler eliyle kısırlaştırması aşıları yapıldıktan sonra bulundukları yerde  doğaya bırakılıyordu. Geçen sene ise  yeni doğan ve ölçüldüğünde görece düşük radyoaktivite olduğu görülen 1 yaşın altındaki 12 köpek yavrusu  New York’a götürülerek sahiplendirildi. Böylece ilk defa 32 yıl sonra Çernobil tahliye bölgesi olan 30 kilometrekarelik alan içinde doğan köpekler bu bölgenin dışına çıkarılmış oldu.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.