Çevre aktivistleri 22 Nisan’da İstanbul Kadıköy’de bir araya gelerek Cengiz İnşaat‘a karşı doğayı savunmak üzere Rize İkizdere’ye hareket etti.
Doğa savunucuları İkizdere’de şirketin çalışmalarını sürdürdüğü ve doğada hem bitki örtüsü hem de yaban hayatı açısından tahribatlara sebep olduğu taş ocağına karşı tepkilerini göstermek için bölgedeki sorunlara dikkat çekerek protestolar gerçekleştirdi.
İkizdere’deki Eskencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın taş ocağı çalışmasının bölgedeki arıları öldürdüğü belirterek boş kovanlar gösterildi. İkizdereliler İstanbul’dan gelen doğa savunucularına ölen arıları anlattı ve taş ocağının sebep olduğu sorunlara dikkat çekti.
Yurttaş soruna dikkat çekmek için kovanlarını yaktı. Arıların öldüğü kovanda kalması ve yerini terk etmemesi gibi doğa savunucuları da Eskencidere Vadisi’ni, kendi topraklarını terk etmeyeceklerini, direnişe devam edeceklerini söyledi.
Yüzlerce kovan arı ölümüne sebep gösterilen taş ocağında çalışma yapılan bölgedeki arazilerine girmek isteyen çevreciler jandarmanın engeliyle karşılaştı.
Cengiz İnşaat’ın çalışma yaptığı bölgedeki arazilerine girmek isteyen yurttaşlar jandarma tarafından engellenirken alanda kısa süreli arbede yaşandı.
Çevreciler jandarma komutanına alanın şantiye olmadığını, tapulu ve kendi arazileri olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Bölgede bulunan şirketin güvenlik görevlilerinin arazilerinden çıkmasını isteyen doğa savunucuları güvenliklerin alanı terk etmelerini istedi:
“Siz de şu an bizim arazimize giremezsiniz. Kişi olarak değil, o firmada çalıştığınız için bu arazimize giremezsiniz. Defolun, ayrılın buradan, bizim işimiz jandarmayla. Kimsenin malı değil burası, bizim babamızın malı. Bu nedir ya arazimize de mi giremeyeceğiz!”
Rize İkizdere’de, doğa tahribatı yaratacağı bilirkişi raporuyla belgelenmesine rağmen yürütmeyi durdurma kararı verilmeyen Cengiz Holding inşaatı hem bölgedeki bitki örtüsünü hem de canlıları olumsuz yönde etkilemiş durumda.
Rize İkizdere‘de bilirkişi raporuna rağmen yürütmeyi durdurma kararı verilmeyen Cengiz Holding‘in bölgeye yıkım getirdiğini belirten İkizdereliler ise direnişlerini sürdürüyorlar.
İkizdereliler projenin yaban hayatı ve hayvanlar da dahil ekosisteme zarar verdiğini, hayvanların kaçtığını belirtmişlerdi.
Bilirkişi raporunda da proje alanı çevresinde yaban hayvanlarının yaşam ortamlarının olduğu, projenin gerçekleşmesi durumunda tozuma ve gürültüden dolayı yaban hayvanlarının ortamdan uzaklaşabileceği bildirilmişti.
İkizdere’de direnişe devam eden vatandaşlarla bir araya gelen doğa savunucuları “Arı varsa hayat var” ve “Arıların değerini bal gibi öğreneceğiz” sloganlarıyla bir panel gerçekleştirdi.
İkizdere’nin bilirkişi raporunda taş ocağının usulsüz olduğu belirtilmiş doğaya vereceği zararlar şöyle sıralanmıştı:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…