Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Cengiz Holding’in taş ocağına karşı doğayı savunan İkizderelilerin davası bugün görülüyor

0

Rize İkizdere’de Eskencidere Vadisi‘nde halkın yılardır süren itirazları, davalar ve bilirkişi raporuna rağmen süren Cengiz Holding‘in taş ocağına karşı açılan dava bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülüyor.

İkizdere’liler taş ocağına karşı onlarca kez protestolar yapmasına rağmen Cengiz Holding bölgede varlığını sürdürüyor.

Dün gerçekleştirilen eylemde de İkizdereliler yeniden taleplerini dile getirerek şirketi bölgede istemediklerini belirtti ve sağlıklı yaşam hakkına işaret etti.

İkizdere Çevre Derneği Çevre Komisyonu Başkanı Osman Baş basın açıklamasında iki yıllık süre içerisinde hukuk mücadelesine başladıklarından bu yana İkizdere’deki bütün partilere gittiklerini, her anlayıştan insana gittiklerini, konuştuklarını ve durumu açıkladıklarını aktardı.

Baş, çoğunun kendilerini desteklediklerini belirterek “Her anlayıştan farklı insanların şu anda yaşanan İkizdere’deki zulme karşı çıktığını, kalplerinde bunu hissettiğini de biliyorum. Umarım ilerideki dönemde içimize gelip buna fiili destek de verirler. Ortak paydamız İkizdere’mizin taşına, toprağına, doğal yaşamına sahip çıkmak olsun. İkizdere’yi çöl haline getirmek isteyenler kim olursa olsun, hep beraber karşı çıkarak bu talanı durdurmalıyız” dedi ve ekledi:

“Burada HES’ler ilk çıktığı zaman şu anda HES’lere ilk karşı çıkanlardan bir tanesi de eski belediye başkanlarımızdandı. Demişti ki; ‘Eğer burada bu HES’lere bu kadar izin verilirse bu derelerde yaşam imkânı olmaz’ aynen şu anda yaşıyoruz.”

İkizdere Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamada daha önce bölgeye gelen Ulaştırma Bakanı ve bürokratların köylülere verdikleri sözler hatırlatıldı. Eyleme katılan vatandaşlar bunların birer yalan olduğunu haykırıldı. Verildiği belirtilen sözler ve vatandaşların söz konusu sözlere yanıtları şöyle:

  1. Verimli toprak depolanacak: Yalan, toprak denize dökülüyor. Depolanıyorsa depolama görüntüleri halkla paylaşılsın.
  2. Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak: Yalan, hiçbir sulama görüntüsüne tanık olmadık, tozdan nefes alamaz haldeyiz. 
  3. Sular çamurlu akmayacak: Yalan, taş ocağı başladığından beri içme suyumuz çamurlu akıyor hayvanlarımız dahi içemiyor. İçme sularımızı marketten temin ediyoruz. 
  4. Sürekli hava ve gürültü ölçümleri yapılacak: Nefes alamadığımız bir ortamda hava ölçümleri yapılıyorsa sonuçları halkla ve basınla paylaşılsın. 
  5. Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek: Yalan, şu anda iki ocak çalışıyor ve ihtiyaca göre yenileri eklenecek.
  6. Limanda 8 bin kişi çalışacak: Yalan, Trabzon Artvin ve Rize limanlarında sadece 500 kişi çalışırken burada nasıl 8 bin kişi çalışacak
  7. Taş ocağı alanı 13,5 hektar olmayacak: Yapılan limanın yüzde 5’i bitirildiği halde ormanın yarısı yok edilecek
  8. Çay bahçelerine dokunulmayacak: Taş ocağının yanında bulunan çay bahçeleri sahiplerine sorulmadan acil kamulaştırılıp elinden alınmıştır.
  9. Doğa tahrip olmayacak: Yaban yaşamı yok olmuştur. Binlerce yıldır var olan ağaçlar diplerinden sökülerek geri dönüşü olmaz tahribatlar oluşmuştur.
  10. Depolanan verimli toprak iş bitiminde taşınacaktır: Verimli toprak kamyonlarla denize dökülüyor. Bir basını açıklamasında 10 yalan fazla değil mi sayını bakan?

You may also like

Comments

Comments are closed.