Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cengiz Holding’in Bodrum’daki Cennet Koyu‘nda itirazlara ve tartışmalara neden olan oteliyle ilgili yeni bir karar daha aldı.
Mayıs ayında üçüncü derece doğal ve arkeolojik statüsündeki alanda inşa edilen otel için kapasite artışına ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veren bakanlık, şirketin deniz kıyısına yedi adet dalgakıran yapmasını da onayladı. Buna göre, 3 bin 171 metrekare alana beton bloklarla dalga kıranlar dikilecek.
Amaç, ‘denizden faydalanmak’mış
Proje tanıtım dosyasında kayalıktan oluşan ve eğimli bir araziye sahip olan kıyının düzenleme yapılmadan kullanıma uygun olmadığı ifade ediliyordu. Bunun önüne geçmek için dalgakıranlar inşa etmek istediğini belirten şirket amacını da “etkin rüzgarlardan korunmak ve sahil kesiminden ve denizden daha iyi yararlanmak” olarak yazmıştı.
ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre planlama alanı “Aydın- Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı”na göre ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi/Turizm Merkezi’ ile ‘Önemli Doğa Alanı’ statüsünde bulunuyor. Dalgakıranların dikilmek istendiği alan ise ikinci derece doğal sit statüsüne sahip.
Proje alanı ayrıca “Aydın- Muğla 1/50 bin Ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı”nda, Akdeniz Foku Yaşam Alanı içerisinde yer alıyor.
Ruhsatı 2022’de iptal edilmişti
Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği otel için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk olarak 2022’nin aralık ayında Bodrumluların ve yaşam savunucularının itirazlarına rağmen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
Bunun ardından Bodrum Belediyesi, Cengiz İnşaat‘a verilen ruhsatın iptal edildiğini açıkladı. Ancak, 678 bin metrekarelik araziyi Özelleştirme İdaresi’nden satın alan Cengiz İnşaat, Bodrum Belediyesi’nin ruhsatı iptal etmesini mahkemeye taşıdı. Muğla İdare Mahkemesi de ruhsat iptaline yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Alanda inşaat sürerken Cengiz İnşaat bu kez kapasite artışı talep etti. Bu talep de geçen mayıs ayında kabul edildi. Bu artışla birlikte turistik tesisin 440 kişilik kapasitesi 556’ya çıkarıldı. Cengiz İnşaat’ın otelinin yanı başındaki 9 bin metrekarelik park alanı yapılan imar planı değişikliği ile otopark alanına çevrildi. Bu alan da “adrese teslim” ihaleyle 10 yıllığına 10 milyon TL karşılığında Cengiz İnşaat’a kiralandı.