ManşetTürkiyeYerel

Cengiz Holding köylülere tehdit mektubu gönderdi: Çiftçilik yapılamaz hale geliyor

0

Cengiz Holding, Kazdağı‘nda bulunan Halilağa bölgesinde çalışmalarına devam ettiği altın-bakır madeni için köylülere bir mektup gönderdi.

Mektupta, köylülerin taşınmazlarının pazarlığı için görüşmeler yapılacağı kaydedilirken, görüşmelere katılınmaması ya da pazarlıkta anlaşılmaması durumunda taşınmazın kamulaştırılması için Bakanlığa talepte bulunacağı ifade edildi.

Holding, Kazdağı Bayramiç tarafında yer alan Muratlar, Hacıbekirler ve Halilağa Köyleri arasındaki altın madeni ruhsatını Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan 2019 yılında 55 milyon dolara almıştı.

Köylüler, pazarlığa davet edildi

Geçtiğimiz günlerde Cengiz Holding’in iştiraki Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş‘nin avukatı tarafından maden çevresindeki köylülere gönderilen mektupta, arazileriyle ilgili pazarlık yapmak için görüşmeler yapılacağı belirtilirken, köylülerin bu görüşmelere katılmaması durumunda taşınmazın kamulaştırılması için Bakanlığa talepte bulunulacağı kaydedildi:

Sayın Muhatap; müvekkil şirket 87513 Ruhsat Numarası ile madencilik faaliyetleri sürdürmektedir. Anılan ruhsat alanı içinde yukarıda tapu bilgileri belirtilen maliki/paydaşı olduğunuz taşınmaz, müvekkil şirketin söz konusu ruhsat kapsamında işlettiği madencilik faaliyeti için gerekmektedir.

Bu nedenle; öncelikle müvekkil şirket tarafından söz konusu taşınmazın satın alınması için 28.05.2021 tarihi saat 11:00’de Hacıbekirler Köyü Kıraathanesi Hacıbekirler/Bayramiç/Çanakkale adresinde bulunan salonda pazarlık görüşmeleri yapılacaktır.

Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum Noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili Bakanlığa talepte bulunulacaktır. Bilgi ve gereği saygılarla rica olunur.”

‘İnsanların tepkisine neden oldu’

Yeşil Gazete’ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Muratlar Köyü’nde çiftçilik yapan Mustafa Alper Ülgen, Hacıbekirler Köyü’nün büyük bir kısmının maden ruhsatı alanı içinde kaldığını hatırlattı ve şu açıklamalarda bulundu:

Hacıbekirler Köyü’nün büyük bir kısmı maden ruhsatının içinde kalıyor. Muratlar Köyü’nün de arazilerinin baya bir kısmı burada kalıyor.

Hacıbekirler Köyü’nde ruhsat sahasının içinde olan tarla ve bahçe sahiplerine böyle bir mektup gelmiş. ‘Şu tarihte kahvede pazarlığa gelin, yerinizi satın alacağız. Eğer satmazsanız da biz kamulaştırma yaptıracağız’ deniliyor. Mektubu yollayan da Truva Bakır Madencilik’in yani Cengiz Holding’in avukatı.

Köylüler şu anda ne yapacaklarını bilmiyorlar. Henüz bir çalışma yok. Ama sonuç itibariyle böyle emrivaki, tehditvari bir şekilde mektup gelmesi, ‘Gelin yerinizi bize satın’ denmesi insanların tepkisine neden oldu.”

‘Çiftçiliği yapılamaz hale getiriyor’

Ülgen, çiftçilik yapılacak toprakların madenciler tarafından işgal edilmesinin zor olan çiftçiliği daha da zorlaştırdığını söyledi:

Şirketler, köylüleri ‘Size iş vereceğiz, istihdam edeceğiz’ diye kandırıyor. Ama köylü, arazisinin elinden alınacağını bilmiyordu. Yeni yeni görmeye başladılar.

Aslında bu süreç bizi haklı çıkardı. Biz, ‘Bakın, yerlerinizi alırlar. Gasp ederler. Acele kamulaştırma diye bir şey çıkardılar. Kamulaştırma yapılır’ diyorduk.

Onun dışında biz diyoruz ki zaten çiftçilik yapmak zorlaştı. Buğday fiyatı açıklandı ve çok düşük. Çiftçilik yapmak için çift sürdüğümüz toprakların madenciler tarafından işgal edilmesi, satın alınmaya çalışılması, ormanların, suların, canlı hayatının yok olması zaten bu bölgede ve tüm ülkede zor olan çiftçiliği yapılamaz hale getiriyor.”

‘Köylülerin yüzde 99’u istemiyor’

Kuraklık, aşırı yağmur, iklim krizi, tarımsal girdilerin artması gibi etkenlerin de çiftçiliği daha da zorlaştırdığının altını çizen Mustafa Alper Ülgen, köylülerin yüzde 99’unun maden istemediğini ifade etti:

Bir de üstüne madencilerin tehditleri bizim önümüzdeki süreçte çiftçilik yapmamıza engel oluyor. Biz bunu istemiyoruz. O bölgede yaşayan köylülerin yüzde 99’u istemiyor. İsteyen varsa da bir şekilde çıkar ilişkisi olanlar.”

Hayata geçirilmeye çalışılan Halilağa Bakır Ocağı‘nda Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için çalışmalar başlamıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.