EkolojiManşet

Cengiz Holding, Kazdağları’nda maden satın aldı

0

Kazdağları’nın Halilağaköyü yakınlarında, ormanlık bir alanda Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resources’a ait altın bakır madenini Cengiz Holding satın aldı.

Kazdağlarında faaliyet gösteren Halilağa Altın Madeni, 55 milyon dolara Cengiz Holding’e satıldı. Evrensel’de yer alan habere göre, köy yakınlarındaki ormanlık bir alanda bululan maden, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resources’a ait.  Konuya dair Liberty Gold tarafından borsaya “Türkiye’nin kuzeybatısındaki Biga ilçesinde bulunan bakır altın porfir yatağını Türkiye’de satmak için kesin anlaşma imzalandı” açıklaması yapıldı.

Satan şirket tarafından yapılan açıklamada altın-bakır madeni projesini Cengiz Holding’e 55 milyon dolara sattığı bilgisi verildi. Cengiz Holding bu miktarı iki yıl boyunca üç aşamada ödeyecek. Halilağayı Cengiz Holding’e satan Liberty yine Kazdağlarında bulunan Kayalıdağ TV Kulesi projesini ise elinde tutmaya devam ediyor. Ticaret Sicil Gazetesine göre yaklaşık 35 milyon Türk lirası sermayesi bulunan şirket sadece Halilağa altın madenini 55 milyon dolara satmış durumda.

Cengiz Holding’in önlenemeyen yükselişi

Mesut Yılmaz’ın Başbakan olduğu dönemde ihalesini aldığı Karadeniz Sahil Yolu Projesi’yle 1990’larda adını duyuran Mehmet Cengiz’in sahip olduğu Cengiz Holding, AKP’nin iktidar olmasıyla büyüdü. Faaliyetlerine 1980’de inşaat alanında başlayan, enerji, madencilik ve turizm sektörlerindeki yatırımları ile genişleyen ve büyüyen holding, bugün 35 şirket barındıran büyük bir sermaye grubu haline geldi. Cengiz Holding’in yıllık cirosu bugün yaklaşık 4 milyar ABD doları civarında.

AKP’yle yükselen yıldız

AKP iktidarında sıçrayışa geçen Cengiz Holding, inşaattan enerjye AKP’nin ayarladığı birçok kamu ihalesini zorlanmadan aldı. Türkiye’deki birçok enerji dağıtım şirketinin özelleştirme ihalesini de alan holding,  ilk olarak 2004’te ETİ Bakır A.Ş.’yi aldı. 2005’te ETİ Alüminyum’u alan firma, elektrik dağıtım ihalelerini de topladı.  Bugüne kadar ortaklık olarak Boğaziçi Elektrik, Akdeniz Elektrik, Uludağ Elektrik, Edaş ve Çamlıbel Elektrik dağıtım bölgelerini kazandı. 3. Havalimanı projesini de kurduğu ortaklıkla alan Cengiz Holding, ‘Yeşil Yol’ olarak bilinen Karadeniz yaylalarını otoyollarla birbirine bağlama projesi’nde ve projeye bağlı Cerattepe’de yapılmak istenen maden arama tesisinde de karşımıza çıktı.Buradaki  maden faaliyeti için, Rize İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği “ÇED olumlu” raporuna, küçük değişikliklerle yeniden geçerlilik kazandıran holding, ihaleleri ÇED raporu hazırlanmadan alabilmesiyle biliniyor.

Cengiz-Kolin-Limak

Cengiz Holding, girdiği ihalelerin birçoğuna AKP’ye yakın Kolin ve Limak ile beraber giriyor. 4 dağıtım bölgesini ve Yusufeli Barajı işini birlikte aldılar. Pazarlama ve dağıtım şirketleri kurdular. Yine Türkiye’nin önemli projelerinden Ankara – Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin üç bölümünden ikisini birlikte aldılar. Bu projenin dört yüksek viyadük de dahil Ankara – Kayaş arasındaki toplam 50 viyadüğün ihalesine de 284 milyon lira teklifle birlikte katıldılar. Asıl büyük ortaklıkları 3. Havalimanı projesinde gerçekleşti. Üç ortağın birlikte üstlendikleri işlerin değeri 47 milyar doları buldu.

Holding kurucusu ve başkanı Mehmet Cengiz, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda servis edilen tapesinde aldığı ihaleler hakkında konuşurken,  (Bu milletin…) ettiği küfürlerle gündem olmuştu. Ortakları Limak’ın BOTAŞ ihalelerine fesat karıştırılmasına dair yolsuzluk soruşturmalarında adı geçerken, Kolin’in sahibi Celal Koloğlu, akaryakıt kaçakçılığı yüzünden gözaltına alınmıştı.

Vergi ‘kıyağı’

2010 yılında aralarında Cengiz’in de bulunduğu beş farklı grubun vergi borçları silindi. Toplamda 31 milyon 485 bin liralık vergi borcunun silindiği dönem Mehmet Cengiz’e ait 420 milyon liralık bir borç da silinmişti .

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.